Forţele guvernamentale siriene au reluat duminică seara bombardamentele asupra poziţiilor controlate de rebeli în apropiere de metropola Damasc, violând în mod flagrant un acord de încetare a focului intermediat de Rusia şi Turcia. Raidurile aeriene au loc la doar o zi după ce comunitatea internaţională şi-a arătat sprijinul pentru armistiţiu prin aprobarea unei rezoluţii ruse în Consiliul de Securitate al ONU, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între timp, rebelii au ameninţat că vor abandona armistiţiul dacă forţele guvernamentale continuă bombardamentele.

Avioanele guvernamentale au lovit regiuni din valea Wadi Barada.

”Am avut un atac nemilos şi o nouă încercare a lui Assad şi a miliţiilor şiite să preia controlul în Wadi Barada”, a declarat purtătorul de cuvânt al insurgenţei moderate, Mohammed Rasheed.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a relatat că sute de civili au părăsit în ultima zi Wadi Barada şi s-au îndreptat spre teritoriile controlate de forţele guvernamentale din apropiere de Damasc.

De asemenea, avioanele guvernamentale au lansat un bombardament şi în zona rurală din apropiere de Alep.

Forţele lui Bashar al-Assad au înaintat în timpul nopţii împotriva insurgenţei siriene din Ghouta şi au reuşit să cucerească zece ferme din suburbia Damascului.

Însă, Ministerul de Externe al Rusiei i-a acuzat pe rebeli că au încălcat în repetate rânduri armistiţiul intermediat de Moscova şi Ankara.

Diplomaţii ruşi şi turci speră că acest acord de încetare a focului va rezista şi va conduce la o soluţie politică pentru lungul război civil, care a izbucnit în urmă cu aproape şase ani în Siria.

Dacă armistiţiul va rezista, atunci primele negocieri de pace vor începe într-o lună în Kazahstan.

Peste 300.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea războiului civil din Siria. Alte 4 milioane de persoane s-au refugiat în statele vecine, în special Turcia, Liban şi Iordania, dar şi în ţările din Europa.

Ministrul de Externe de la Damasc, Walid Muallem, a precizat că există ”o şansă reală de a ajunge la o soluţie politică pentru a pune capăt vărsării de sânge şi a pune bazele unui viitor pentru ţară” prin acest armistiţiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.