Forţele de securitate iraniene au reprimat sâmbătă protestele din zonele kurde ale ţării şi l-au reţinut pentru scurt timp pe tatăl lui Mahsa Amini, la un an după ce moartea tinerei femei, în arest, a declanşat unele dintre cele mai grave tulburări politice din ultimele patru decenii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gărzile Revoluţionare au reţinut un bărbat suspectat de ”încercarea de a organiza tulburări şi sabotaj”, a informat agenţia oficială de ştiri IRNA, una dintre mai multe arestări de ”contrarevoluţionari” şi ”terorişti”.

La căderea nopţii de sâmbătă, o prezenţă puternică a forţelor de securitate în zonele majoritar kurde ale Iranului părea să fi descurajat mitingurile de protest la scară largă, dar grupurile pentru drepturile omului au raportat confruntări sporadice în mai multe zone ale ţării.

Moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă în vârstă de 22 de ani, arestată de poliţia morală anul trecut pentru că ar fi încălcat codurile vestimentare obligatorii, a declanşat unele dintre cele mai mari proteste împotriva guvernării clericale şiite din Republica Islamică văzute vreodată şi a atras critici internaţionale.

În ciuda prezenţei puternice de securitate de sâmbătă, au existat indicii de acţiuni de protest în diferite puncte din ţară. Videoclipurile postate pe reţelele de socializare au arătat oameni adunaţi pe o stradă principală din capitala Teheran, aplaudând un tânăr cuplu care protesta, în timp ce şoferii au claxonat în semn de sprijin.

IRNA a relatat un incendiu la secţia pentru femei de la închisoarea Qarchak, din provincia Teheran, înainte de a fi stins, după ce condamnaţii care îşi aşteptau execuţia şi-au incendiat hainele. S-a spus că nu au fost victime.

Reţeaua pentru Drepturile Omului din Kurdistan, care a declarat că incidentul a fost legat de proteste, a declarat că forţele speciale au intrat în secţie, au bătut femeile şi au tras cu arme cu aer comprimat.

Într-un incident separat, gruparea pentru drepturile omului Hengaw a declarat că forţele de securitate au deschis focul în oraşul kurd Mahabad, rănind cel puţin o persoană. De asemenea, a mai spus că mai multe persoane au fost rănite în oraşul Kermanshah, dar nu a existat nicio confirmare oficială a niciunui incident.

În oraşul natal al lui Amini, Saqez, în nord-vestul Iranului, agenţia de ştiri semi-oficială Fars a raportat că poliţia care a folosit arme cu aer comprimat a rănit grav un bărbat care ”a ignorat un avertisment al poliţiei”.

S-a spus că bărbatul se afla într-o secţie de terapie intensivă după ce a fost supus unei operaţii, dar nu a oferit mai multe detalii.

Postările pe reţelele de socializare au inclus şi imagini cu locuitori din oraşe, inclusiv din Teheran, strigând sloganuri împotriva liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, cum ar fi ”Moarte dictatorului!” precum şi proteste în zone inclusiv Gohardasht, în oraşul Karaj, la vest de Teheran, şi în Mashhad, în nord-est.

Un videoclip postat pe reţelele de socializare a arătat un grup de demonstranţi din Gohardasht scandând ”Suntem o naţiune mare şi vom lua înapoi Iranul”, în timp ce şoferii au claxonat şi au strigat încurajări.

Reuters nu a putut autentifica imediat videoclipul.

În demonstraţiile care au urmat morţii lui Amini, peste 500 de persoane, inclusiv 71 de minori, au fost ucise, sute au fost rănite şi mii au fost arestate, au declarat organizaţiile pentru drepturile omului.

Iranul a efectuat şapte execuţii legate de tulburări.

Sâmbătă, tatăl lui Mahsa, Amjad Amini, a fost avertizat să nu marcheze aniversarea morţii fiicei sale, înainte de a fi eliberat, a declarat Reţeaua pentru Drepturile Omului din Kurdistan, iar familia nu a putut organiza o veghe planificată la mormântul ei.

IRNA a negat într-un raport că Amjad Amini ar fi fost arestat, dar nu a spus dacă a fost reţinut pentru scurt timp sau avertizat.

Anterior, reţelele de socializare şi rapoartele grupurilor de drepturi au vorbit despre forţele de securitate care au preluat poziţii în jurul casei lui Amini din Saqez, în vestul Iranului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.