Forţele kurde din Siria au pus capăt luni unei revolte a unor deţinuţi acuzaţi că fac parte din gruparea Statul Islamic (SI) care a izbucnit cu o zi în urmă într-o închisoare din nord-estul ţării, au anunţat aceste forţe într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a confirmat revenirea la calm în această închisoare, precizând că patru deţinuţi care au fost daţi fugari duminică seara au fost găsiţi în incintă.

Tensiuni au izbucnit duminică în Închisoarea Ghouiran, în oraşul Al Hasakah (nord-est), unde sunt încarceraţi aproape 5.000 de deţinuţi ”de diverse naţionalităţi” şi suspectaţi de afiliere la SI, potrivit SOHR.

”Situaţia în închisoare este întru totul sub control”, au anunţat într-un comunicat Forţele democratice Siriene (FDS), o coaliţie dominată de combatanţi kurzi.

FDS părecizează că ”terorişti SI deţinuţi” au reuşit să smulgă uşile celulelor în care se aflau şi ”să preia controlul parterului închisorii”.

Forţe antiteroriste din cadrul FDS ”au intervenit în mod direct, au pus capăt revoltei şi au securizat centrul” de detenţie, se arată în comunicat.

”Nicio evadare a vreunui deţinut nu a avut loc”, se precizează în comunicat, după ce un purtător de cuvânt FDS şi un conducător al Foreţelor au evocat duminică fugari, fără să precizeze vreun număr. SOHR a evocat ”cel puţin patru fugari”.

Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al FDS; a recunoscut duminică, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, că avea loc o ”revoltă”, precizând că deţinuţi au ”spart pereţi şi au smuls uşi înăuntru”.

Un conducător FDS declara pentru AFP, sub protecţia anonimatului  că ”elemente SI s-au revoltat” în închisoare. ”Unii dintre ei au putut ieşi pe culoarul închisorii”, a declarat el. ”Forţele de securitate sunt în alertă ridicată. Avioane ale coaliţiei internaţionale (împotriva SI) survolează închisoarea şi regiunea”, preciza el.

La un an de la proclamarea eradicării ”califatului” SI în Siria, la 23 martie 2019, forţele kurde deţin în continuare aproximativ 12.000 de jihadişti în mai multe închisori, în nord-estul ţării, potrivit statisticilor acestora.

PRIMUL DECES CAUZAT DE NOUL CORONAVIRUS

Pe de altă parte, Ministerul sirian al Sănătăţii a anunţat duminică un prim deces în legătură cu epidemia noului coronavirus în ţară, în care au fost înregistrate zece contaminări, iar medicii dau asigurări că nu există alte cazuri, relatează Reuters.

Autorităţile, care neagă orice dismulare, au impus o izolare şi au luat măsuri drastice, impunând o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte în toată ţara, cu scopul de a opri pandemia.

ONU a avertizat că există un risc foarte important de epidemie în Siria, din cauza unui sistem de sănătate devastat de un război care durează de nouă ani şi a unei lipse de echipament necesar în vederea detectării virusului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că Siria are o capacitate limitată pentru a face faţă unei răspândiri rapide a noului coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.