Forţe chineze, aparent din cadrul poliţiei, erau adunate joi pe un stadion la Shenzhen, metropola situată la porţile teritoriului autonom Hong Kong, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbaţi în uniformă - care puteau fi câteva mii - erau înconjuraţi de camioane şi blindate de transport de trupe.

Jurnalistul AFP i-a văzut pe bărbaţi defilând şi antrenându-se pe jos, în timp alţii circulau cu motocicleta în afara stadionului, situat la mai puţin de şapte kilometri de frontiera Hong Kongului.

Motivul prezenţei lor la stadion era necunoscut.

După două luni de manifestaţii la Hong Kong în favoarea democraţiei, Beijingul a lăsat în ultimele zile să planeze spectrul uneii intervenţii în vederea restabilirii ordinii în fosta colonie britanică.

Înregistrări  video în care apar convoaie militare îndreptându-se către Shenzhen au fost difuzate de presa de stat.

În contextul în care unele manifestaţii au luat o întorsătură violentă, regimul comunist a acuzat miercuri contestatarii de la Hong Kong de comiterea unor acte ”cvasiteroriste”.

Hong Kongul a fost retrocedat Chinei în 1997, însă teritoriul cu şapte milioane de locuitori îşi păstrează un statut special, cu un Guvern în principiu autonom şi o monedă diferită de yuanul chinez.

Armata chineză, care dispune de o garnizoană de câteva mii de oameni la Hong Kong, se presupune că nu se amestecă în afacerile teritoriului, însă ea poate să o facă la cererea autorităţilor locale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.