Forţele arabo-kurde angajate în estul Siriei împotriva Statului Islamic (SI) ”negociază” ieşirea civililor din ultima redută jihadistă, a anunţat joi coaliţia internaţională condusă de Washington, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de persoane - bărbaţi, femei şi copii - au părăsit miercuri ultimul ”buzunar” de rezistenţă al SI în satul Baghouz, însă un ”nunăr important” de civili se află în continuare în sector, avertizează Forţele Democratice Siriene (FDS).

”Forţele coaliţiei, mai ales americane, continuă să susţină FDS, în timp ce acestea negociază eliberarea unor civili nevinovaţi (...)”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al coalişiei internaţionale, Sean Ryan.

Fără să evoce soarta care-i aşteaptă pe jihadişti, el a arătat cu degetul ”înfrângerea inevitabilă” a acestora la Baghouz.

Contactaţi de AFP, conducători FDS nu au reacţionat imediat la aceste declaraţii.

Observatorul Sirian al Drepturilor Imului (SOHR) a anunţat miercuri ”negocieri” în curs între FDS şi SI în vederea obţinerii ”capitulării” jihadiştilor baricadaţi, evocând un posibil ”acord cu contururi încă vagi”.

La Baghouz, SI mai deţine controlul doar asupra câtorva rânduri de case. Adepţii ”califatului” s-au baricadat în tuneluri, în mijlocul unui adevărat ocean de mine, menite să îngreuneze avansarea FDS.

”Există în continuare un număr important de civili înăuntrul (buzunarului jihadist), în afară de combatanţi”, a declarat miercuri pentru AFP un purtător de cuvânt al FDS, Adnane Afrine, adăugând că se aşteaptă la noi evacuări în zilele următoare.

El declara anterior că aceşti civili sunt în principali rude ale combatanţilor SI - soţii şi copii.

În 2014, SI a cucerit vaste regiuni în Siria şi Irak şi a proclamat un ”califat” într-un teritoriu cât Regatul Unit. Însă, în urma unei multiplicări a ofensivelor, teritoriul aflat sub controlul jihadiştilor aproape a dispărut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.