Un focar de contaminare cu varianta britanică a noului coronavirus a fost descoperit în Italia, într-un sat din nordul ţării, iar experţi cer joi ”o atenţie deosebită la răspândirea unor noi varinate” ale virusului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total 24 de persoane - elevi şi profesori - au fost testaţi pozitiv cu covid-19, la 24 ianuarie, într-o şcoală de la Corzano, o localitate cu aproximativ 1.400 de locuitori, în nordul Italiei, iar autorităţile sanitare locale au decis să testeze alte 189 de persoane - cazuri de contact -, se arată într-un comunicat remis AFP.

Dintre aceste 189 de persoane, 139 au fost testate pozitiv cu covid-19, însă numai una dintre ele a fost spitalizată, în contextul în care celelalte prezentau puţine sau nu prezentau deloc simptome.

Din cauza numărului mare de contaminări, autorităţile sanitare au cerut secvenţierea unor eşantoane.

”Paisprezece eşantioane au fost secvenţiate şi (toate cele) paisprezece sunt pozitive cu varianta britanică”, se arată în comunicat.

Fundaţia ştiinţifică sanitară Gimbe avertizează joi cu privire la o uşoară creştere a numărului contaminărilor în Italia şi subliniază asupra pericolului noilor variante.

”Înregistrăm - în nouă regiuni - o creştere a procentului cazurilor faţă de nivelul se săptămâna trecută”, avertizează Gimbe într-un comunicat, evocând date din săptămâna 27 ianuarie-2 februarie.

”Aceste semnale ne îndeamnă să urmărim cu atenţie răspândirea noilor variante (ale noului coronavirus), consolidând secvenţierea virusului atunci când se înregistrează o creştere anormală a noilor cazuri”, subliniază fundaţia.

Preşedintele fundaţiei, Nino Cartabellotta, trage un semnal de alarmă şi mai puternic, evocând ”ameninţarea noilor variante, care au ajuns deja în Italia şi care riscă să conducă la o explozie a curbei contaminărilor”.

Mai multe contaminări cu varianta braziliană au fost înregistrate la sfârşitul lui ianuarie în Italia, iar eşantionul unui posibil prim caz de contaminare cu varianta sud-africană este în curs de secvenţiere, scrie presa.

Italia, prima ţară europeană dur afectată de primul val al pandemiei covid-19, înregistrează aproape 90.000 de morţi de la începutul epidemiei.

A treia economie din zona euro a intrat în cea mai gravă recesiune de după al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.