Fizicianul iranian Mohsen Fakhrizadeh, un reprezentant de prim-plan al ambiţiilor nucleare ale Iranului, a fost asasinat la 27 noiembrie, pe un drum, în maşină, cu o ”maşină de ucis teleghidată”, un ”robot ucigaş”, de către serviciile secrete israeliene într-o operaţiune organizată împreună cu spionajul american, scrie The New York Times (NYT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mohsen Fakhrizadeh a devenit prima ţintă a Israelului şi a aliatului său american din cauza rolul său în programul nuclear iranian şi a fost ucis cu o mitralieră robotizată montată în partea din spate a unei camionete, telecomandată de la distanţă de către un operator, din Israel.

NYT evocă o ”maşină de ucis teleghidată”, livrată demontată în lunile dinaintea asasiantului şi asamblată piesă cu piesă de către agenţi secreţi care plecaseră de mult de la faţa locului la momentul atacului.

Ziarul evocă o armă de nedectat şi mai discretă decât dronele ultimul răcnet, folosită de către serviciile israeliene de informaţii externe (Mossad), care trage până la 600 de gloanţe pe minut, putând astfel să pătrundă uşor prin blindajul maşinii în care se afla ţinta.

The New York Times mai devzăluie că operaţiunea a fost organizată în cooperare cu serviciile americane de informaţii, în contextul unei consolidări tot mai puternice, la acea vreme, a apropierii Israelului lui Benjamin Netanyahu de America lui Donald Trump.

Operaţiunea a fost însă devansată şi stabilită în noiembrie 2020, potrivit ziarului, în urma anunţării înfrângerii celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, un fel de cadou de adio al lui Trump făcut Teheranului, după asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani în ianuarie 2020.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.