Justiţia norvegiană l-a achitat pe fiul unui fost apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Andrei Iakunin, inculpat de o survolare cu o dronă la Svalbard, în pofida unei interdicţii în acest sens impuse ruşilor, a anunţat avocatul acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iakunin, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat în octombrie, acuzat de faptul că a folosit drone, în vară, în timpul unei călătorii la bordul velierului său de lux - Firebird - în jurul acestui arhipelag la Arctica, o regiune considerată foarte strategică.

El este fiul preşedintelui Companiei Căilor Ferate Ruse, Vladimir Iakunin, prezentat uneori drept un confident al lui Vladimir Putin.

Norvegia a interzis - la fel ca Uniunea Europeană (UE), din care nu face parte - survolarea teritoriului său de către cetăţeni ruşio şi entităţi ruse, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia - o dispoziţie pe care o aplică şi folosirii dronelor.

Însă ”tribunalul (regional) din Nord-Troms og Senja a conchis în hotărârea sa că Andrei Iakunin nu a comis o faptă penală”, anunţă într-un comunicat echipa acestuia de avocaţi.

”Tribunalul justifică această hotărâre prin faptul că pilotarea unei drone de agrement nu este acoperită de cadrul sancţiunilor”, subliniază avocaţii.

 Tribunalul nu a putut fi contactat imediat, miercuri seara, precizează AFP.

Presa norvegiană scrie că parchetul face apel împotriva acestei hotărâri.

VERDICT EXCEPŢIONAL

În baza motivaţiilor invocate de către avocaţi, verdictul tranşezză cu condamnări la mai multe luni de închisoare deja pronunţate împotriva altor cetăţeni ruşi acuzaţi de fapte similare în această ţară scandinavă.

Norvegia, care a devenit principalul furnizaor de gaze naturale în Uniunea Europeană (UE) - este deosebit de grijulie să-şi protejeze instalaţiile strategice, şi mai ales instalaţiile energetice.

Parchetul a recunoscut că Iakunin a pilotat drone în scop exclusiv recreativ - şi nu în vederea spionajului sau sabotării -, însă a apreciat că urmărirea penală este perfect justificată, pentru ca interzicerea survolării să-şi păstreze funcţia de descurajare.

O femeie procuror a cerut ca iakunin să fie condamnat la 120 de zile de închisoare.

Apărarea a pledat în favoarea achitării şi a subliniat că Iakunin, născut în Rusia, deţine începând din 2014 dublă cetîţenie - rusă şi britanică -, ceea ce ar fi trebuit, în opinia acesteia, să conducă la o evitare a sancţiunilor impuse Rusiei din cauza Războiului rus din Ucraina.

Andrei Iakunin a plecat de la Sankt Petersburg şi trăieşte în prezent în Italia şi ar mai avea doar legături marginale cu Rusia, potrivit apărării.

El a dat asigurări că a condamnat ofensiva lansată de către Vladimir Putin în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.