Fiul lui Witold Pilecki, erou de la Auschwitz, cere compensaţii de aproape 6 milioane de dolari de la statul polonez pentru că tatăl său a fost executat în 1948 de regimul comunist, relatează Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul a început joi, la Varşovia, şi următoarea înfăţişare este programată în ianuarie.

Andrzej Pilecki, în vârstă de 90 de ani, susţine că 26 de milioane de zloţi (5,7 milioane de dolari) reprezintă o compensaţie corectă.

Witold Pilecki, căpitan de cavalerie şi membru al rezistenţei poloneze, s-a oferit voluntar în 1940 să fie prins de nazişti şi să ajungă în lagărul de la Auschwitz pentru a organiza rezistenţa acolo şi a strânge sovezi despre atrocităţile germanilor.

El a evadat în 1943 şi a scris un raport despre ce se întâmpla la Auschwiitz, pus la dispoziţia Aliaţilor.

După război, el a fost arestat, torturat şi executat de autorităţile numite de Moscova, sub acuzaţia că a spionat pentru guvernul polonez aflat în exil la Londra. Rămăşiţele sale nu au fost găsite niciodată.

În 1990, guvernul polonez le-a oferit văduvei lui Pilecki şi celor doi copiii o compensaţie pentru pierderea suferită în urmă cu zeci de ani.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.