Agenţia de rating Fitch menţine neschimbat ratingul Regatului Unit - AA+ -, dar avertizează în continuare cu privire la o perspectivă negativă, precizând că este îngrijorată de situaţia finanţelor publice britanice din cauza crizei covid-19 şi a viitoarei relaţii a Marii Britanii cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Perspectiva negativă reflectă impactul pe care pandemia noului coronavirus o are asupra economiei Regatului Unit şi deteriorarea finanţelor publice care a decurs din ea”, a precizat vineri, într-un comunicat, Fitch.

Agenţia de cotare mizează pe un deficit bugetar care urmează să crească anul acesta şi o creştere a datoriei care urmează să depăşească 120% din PIB în următorii ani.

În plus, schimbări în relaţia comercială cu UE ar putea afecta relansarea economică a regatului, estimează Fitch.

”Estimăm costurile directe ale măsurilor politicii bugetare (adoptate) începând din martie la 200 de miliarde de lire sterline (219 miliarde de euro), adică ”9% din PIB”, precizează agenţia.

Fitch a scăzut ratingul Regatului Unit în martie şi a avertizat cu privire la o perspectivă negativă, din cauza unei slăbiri ”semnificative” a finanţelor publice britanice, cauzată de impactul pandemiei covid-19, exprimându-şi totodată îngrijorarea cu privire la viitoarele relaţii comerciale britanico-europene.

Regatul Unit şi-a multiplicat în ultimele săptămâni restricţiile locale, Guvernul Johnson sperând astfel să recurgă doar ca ultim resort la o izolare naţională cu consecinţe devastatoare asupra unei economii deja dur afectată de izolarea primului val.

După ce a îndemnat populaţia să se întoarcă la muncă, pentru a contribui la relansarea economiei, Boris Johnson şi-a schimbat poziţia şi le-a cerut britanicilor să muncească de acasă, în măsura în care acest lucru este posibil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.