Finlanda urmează să limiteze în mod drastic numărul de vize acordate turiştilor ruşi - la 10% din volumul actual -, începând de la 1 septembrie, din cauza unei nemulţumiri tot mai mari în această ţară faţă de Războiuul rus din Ucraina, anunţă marţi Guvernul finaldez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vizele turistice nu vor fi oprite complet, dar numărul lor va scădea în mod semnificativ”, anunţă în faţa presei ministrul finaldez de Externe Pekka Haavisto.

Potrivit ministrului, orele de deschidere alocate depunerii cererilor de vize urmează să fie reduse, ceea ce va conduce la o scădere a numnărului cererilor, deoarece o reducere pur şi simplu a vizelor pe bază de naţionalitate nu este posibilă.

El anunţă că de-acum se va acorda prioritate ”altor tipuri de vize, şi anume pentru vizite la rude, contacte familiale, muncă şi studii”.

Finlanda soluţionează în prezent aproape 1.000 de cereri de vize pe zi din Rusia, a anunţat Pekka Haavisto la postul public de televiziune YLE.

Ea va examina, de asemenea, implementarea unei categorii specifice de vize umanitare, care nu există în prezent în ţară.

”Acest lucru ar putea să le uşureze mult situaţia, în anumite circumstanţe, jurnaliştilor sau persoanelor care lucrează în ONG-uri”, potrivit lui Pekka Haavisto.

Ministrul finalkdez de Externe anunţă totodată că este în favoarea opririi Acordului european de facilitatea vizelor cu Rusia, ceea ce ar putea conduce la o scumnpire a vizelor turistice de la 35 la 80 de euro.

Finlanda intenţionează să ridice acastă problemă la următoarea reuniune a miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene (UE), prevăzută în Cehia la 30 august.

Această ţară nordică a cerut să adere la NATO, o cerere susţinută politic şi popular, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Finlanda rămâne, însă, singura ţară europeană care se învecinează cu Rusia care nu aplică restricţii vizelor turistice cetăţenilor ruşi.

După ce Rusia a ridicat restricţiile impuse din cauza pandemiei covid-19, la 15 iulie, numărul turiştilor ruşi care călătoresc în Finlanda a crscut în mod continuu, provocând o nemulţumire în ţară.

”Nu este normal ca cetăţenii ruşi să poată intra în Europa, în spaţiul Schengen, să fie turişti (...), în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina. nu este normal”, a denunţat luni premierul finaldez Sanna Marin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.