Helsinki anunţă joi că a desfăşurat primul exerciţiu militar după aderarea la NATO, împreună cu două nave, una germană şi una portugheză, amarate simbolic în portul Helsinki, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două fregate - Mecklenburg-Vorpommern şi Bartolomeu Dias - fac escală în capitala finlandeză până duminică, anunţă într-un comunicat Marina finlandeză.

Înainte să sosească la Helsinki, cele două nave NATO au participat miercuri la un exerciţiu organizat de Flota finlandeză de Coastră, în Golful Finlandei, în apropierea Rusiei, împreună cu alte trei nave din ţări nordice.

”Este pentru prima oară când Finlanda şi Flota de Coastă au efectuat un exerciţiu şi o vizită de când Finlanda este membră NATO”, subliniază în comunicat Marina.

Această ţară nordică, vecină cu Rusia, a aderat oficial la Alianţa Nord-Atlantică la 4 aprilie, devenind al 31-lea membru al blocului militar occidental şi punând astfel capăt unei perioade de zeci de ani de neutralitate şi apoi nealiniere militară.

Finlanda şi Suedia şi-au anunţat candidatura la NATO în mai, o consecinţă directă a invaziei Ucrainei de către Rusia şi a cererii Rusiei de ”îngheţare” a oricărei exapnsiuni către est.

Suedia nu a obţinut încă unda verde a două state membre NATO - Turcia şi Ungaria - şi rămâne la uşa Alianţei.

Intrarea Finlandei în NATO adaugă 1.340 de kilometri frontierei Alinaţei cu Rusia.

Această ţară nordică, care a menţinut inclusiv după Războiul Rece rezerve militare masive - sute de mii de cetăţeni mobilizaţi - aduce mijloace importante NATO.

Antrenamente cu militari NATO au avut loc cu regularitate în ultimii ani, Finlanda fiind anterior un membru al ”Parteneriatului pentru Pace” al Alianţei Nord-Atlantice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.