Finlanda, care a devenit un stat membru NATO în aprilie 2023, a semnat un contract de achiziţionare a sistemului de apărare antirachetă ”Praştia lui David” cu 317 milioane de euro, un contract ”istoric” salută Ministerul israelian al Apărării, în vederea apărării teritoriului de la frontiera cu Rusia, cu care are o frontieră de 1.300 de kilometri, de atacuri cu rachetă balistică şi de croazieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finlanda devine astfel al doilea stat membru NATO care achiziţionează un echipament antirachetă străin şi nu unul european.

Germania a comandat în septembrie scutul antirachetă Arrow 3 israelian.

Franţa este nemulţumită, în contextul în care pledează de ani de zile în favoarea unei politici de achiziţii europene.

Industria europeană a dezvoltat sistemul antirachetă Mamba, un program în parteneriat cu producătorul european de rachetă MBDA, grupurile francez Thales şi italian Leonardo.

Statele Unite au anunţat că au dat undă verde Israelului în vederea acestei vânzări Finlandei.

La fel ca în contractul cu Germnia, Israelul nu deţine controlul exporturilor.

Sistemul ”Praştia lui David” este o cooperare între agenţii în domeniul apărării antirachetă din Israel (IMDO) şi Statele Unite (MDA) şi companiile israeliană Rafael şi americană Raytheon.

Scutul antirachetă Arrow 3 este realizat de Israel Aerospace Industries şi Boeing.

Berlinul a lansat iniţiativa Sky Shield - un scut antirachetă europan complet, pe bază de echipament israeliano-american, în care au intrat 17 ţări - dar nu şi Franţa, Italia şi Polonia, susţinătoarele unei soluţii europene suverane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.