FBI investighează o întâlnire care a avut loc într-un garaj din centrul Washington DC cu o zi înainte de revolta de la Capitol Hill din 6 ianuarie 2021, între liderul de atunci al grupării extremiste Proud Boys, liderul miliţiei Oath Keepers, în prezent pus sub acuzare, şi alte figuri de extremă dreaptă, potrivit unor doi martori intervievaţi de agenţii FBI, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre o jumătate de duzină de oameni care s-au reunit atunci într-un garaj de lângă hotelul Phoenix Park se numără şeful Oath Keepers, Stewart Rhodes, care a fost inculpat anul acesta sub acuzaţia de ”conspiraţie sediţioasă” în insurecţia respectivă.

Preşedintele Proud Boys, Enrique Tarrio, care nu a fost prezent la revoltă, a fost şi el la întâlnirea din garaj, dar a părăsit Washingtonul după aceea.

Întâlnirea i-a reunit pe şefii celor mai cunoscute două grupuri violente de extremă-dreapta pro-Trump ale naţiunii, cu 24 de ore înainte de atacul împotriva Capitoliului.

Trei participanţi sau reprezentanţii lor contactaţi de Reuters spun că nu au discutat chestiuni legate de 6 ianuarie.

Bianca Gracia, care conduce o coaliţie pro-Trump numită Latinos for Trump şi o comisie de acţiune politică afiliată numită Latinos For America First, a fost şi ea la întâlnirea din garaj, potrivit martorilor şi unei filmări realizate de o echipă a unui film documentar.

De asemenea, a fost prezentă Kellye SoRelle, avocată pentru Oath Keepers and Latinos for Trump.

SoRelle a declarat pentru Reuters că a fost invitată de Gracia să se întâlnească cu Tarrio şi să împărtăşească informaţii despre avocaţii de drept penal.

Ea a spus că rolul ei în întâlnire a fost scurt şi nu se referă la planurile pentru ziua următoare.

O comisie a Camerei Reprezentanţilor a SUA investighează revolta din 6 ianuarie, în care susţinătorii preşedintelui de atunci Donald Trump au încercat să blocheze certificarea de către Congres a alegerii lui Joe Biden ca preşedinte.

Comisia a citat înregistrările telefonice ale unui fotograf care l-a însoţit pe Tarrio la anumite părţi ale întâlnirii din garaj.

Tarrio a declarat pentru Reuters, în iunie anul trecut, că întâlnirea sa din garaj cu Rhodos a fost neplanificată şi nu a fost semnificativă.

”Din coincidenţă”, a spus Tarrio, ”se afla în… garajul acela”. El a mai spus că a dat mâna cu Rhodes doar pentru a fi politicos.

”El era acolo, nu aveam de gând să nu strâng mâna cuiva”, a explicat acesta.

El a negat orice planificare a Proud Boys înainte de 6 ianuarie. Ajuns din nou la ianuarie, Tarrio a spus că nu va răspunde la alte întrebări. ”De obicei, vorbesc cu toţi reporterii”, a răspuns el după o întrebare, „dar atunci când devin teoreticieni ai conspiraţiei... de obicei, atunci rup legăturile.”

Tarrio a afirmat că a demisionat din funcţia de preşedinte al Proud Boys la începutul acestui an.

Un avocat al lui Rhodes, care este reţinut în aşteptarea procesului, a trimis prin e-mail Reuters că ”nu a existat nicio coordonare” între Rhodes şi Tarrio.

Nu s-a mai scris până acum despre investigaţia FBI referitoare la întâlnirea din garaj a liderilor grupurilor de extremă-dreapta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.