Secretarul general în exerciţiu al Partidului Comunist Francez (PCF), Fabien Roussel, în vârstă de 53 de ani, un deputat din Nord care conduce PCF din noiembrie 2018, a fost reales luni , cu 80,4% dintre voturile exprimate, la un Congres în Marsilia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a fost plebiscitat în ianuarie, în baza unui text de orientare a formaţiunii, de către 82% dintre membrii partidului, şi l-a înfrânt pe fostul secretar Pierre Laurent (18%).

El este reales în finalul unui Congres de trei zile, marcat de atacuri dure vizând La France insoumise (LFI).

În deschiderea acestui a 39-lea Congres, vineri, Fabien Roussel i-a somat pe membrii LFI ”să-şi vadă de treburile lor”. El îl viza pe coordonatorul LFI Manuel Bompard, care le-a cerut comuniştrilor să-şi ”clarifice” poziţia faţă de noul lor lider.

Partidul LFI a fost deranjat de declaraţii ale lui Fabien Roussel în ziarul L'Express.

El cataloga Nupes drept ”depăşite” şi îndemnat la ”unitate dincolo” de această alianţă, adresându-se inclusiv mişcării lui Bernard Cazeneuve.

”Nimeni nu le va dicta comuniştilor ce să voteze, ce să facă sau să aleagă. Suntem suverani, liberi, comunişti”, a tunat Fabien Roussel, în aplauzele marii majorităţi a celor 697 de delagaţi reuniţi la Palatul Pharo.

El a reafirmat astfel autonomia partidului său în cadrul Nupes.

”Noi decidem în mod democratic”, a tunat el, referindu-se la numirea - fără vot - a lui Manuel Bompard la conducerea LFI.

Jean-Luc Mélenchon a denunţat vineri pe Twitter o ”agresivitate incredibilă care durează de trei ani”. ”N-am replicat nici măcar cu privire la disensiunile din alegerile prezidenţiale din 2022. Ce se întâmplă?” a întrebat liderul LFI.

În urma unei întâlniri cu Manuel Bompard, sâmbătă, Fabien Roussel a încercat să potolească spiritele. ”Trebuie să ne îmbogăţim relaţia, să ne completăm unii pe ceilalţi”, a pledat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.