Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a fost amendat de Bundestag cu 400.000 de euro pentru că a acceptat finanţări ilegale, a anunţat Camera inferioară a Parlamentului german, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suma acestor două amenzi este de 402.900 euro - de trei ori suma acceptată -, aşa cum prevede legea, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Bundestagului.

Serviciile administrative ale Camerei inferioare a Parlamentului german reproşează AfD, care a intrat pentru prima oară în Legislativ în alegerile din septembrie 2017, că a acceptat sume de la donatori fără să-i identifice.

Una dintre cele două donaţii corespund unei campanii publicitare realizate în 2016, în landul Baden-Württemberg, realizate de agenţia elveţiană Goal AG.

Beneficiarul, Jörg Meuthen, capul de listă al AfD în alegerie europene şi copreşedinte al partidului, a dat asigurări iniţial că această campanie era gratuită, după care a recunoscut că ea a costat 90.000 de euro.

Numai pentru această campanie, amenda dată de bundestag se ridică la 269.400 euro.

Potrivit revistei Der Spiegel, Camera inferioară a Parlamentului consideră că AfD a încercat să ascundă identitatea donatorilor, prezentându-i nume ale unor persoane folosite drept paravan.

Cealaltă amendă vizează un caz asemănător, şi anume o campanie de afişaj în favoarea altui membru AfD, Guido Reil, în valoare de 44.500 de euro. Suma amenzii este de 133.500 în acest caz.

AfD, care s-a confruntat şi cu alte cazuri de acest fel, ar fi constituit o rezervă în valoare de un milion de euro pentru a-şi plăti amenzile, potrivit Der Spiegel, care se află la originea mai multor dezvăluiri cu privire la formaţiune.

Aceste cazuri creează tensiuni în cadrul formaţiunii de extremă dreapta, ai cărei membri cer de-acum ca liderii implicaţi să plătească ei înşişi amenzile şi nu partidul.

AfD ar putea să fie amendat în alte cazuri de presupusă finanţare ilegală.

Partidul de extremă dreapta este, din septembrie 2017, principala foremaţiune de opoziţie la nivel naţional în Germania, în Bundestag, faţă de Guvernul cancelarului Angela Merkel alcătuit din conservatori şi social-democraţi.

Formaţiunea este creditată în prezent cu 12 până la 14% din intenţiile de vot.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.