Videoclipuri postate pe reţelele sociale şi pe canalele locale Telegram arată că au loc explozii în apropierea unui aerodrom aflat la nord de oraşul Herson, într-o zonă ocupată de forţele ruseşti, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre filmuleţe arătă o coloană mare de fum negru care se ridică din zona Ceornobaivka.

Deocamdată nu sunt niciun fel de comentarii nici din partea armatei ucrainene, nici a oficialilor proruşi din zonă, precizează CNN.

Potrivit unor surse neoficiale, mai la nord, pe malul estic al fluviului Nipru, forţele ruseşti i-ar obliga pe localnici să părăsească satul Velika Lepetiha. Oficialii numiţi de Rusia au anunţat deja evacuarea civililor dintr-o zonă de 15 kilometri de-a lungul râului. O evacuare obligatorie ar fi în curs de desfăşurare şi în satul Hornostaivka, aflat mai în aval, în timp ce noi explozii au fost auzite în oraşul Nova Kahovka, situat tot pe malul estic, în apropierea unui baraj şi a unei centrale hidroelectrice.

Anterior, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a sugerat că forţele ruseşti s-ar putea retrage din anumite părţi ale regiunii Herson.

Forţele ucrainene avansează pe mai multe fronturi în Herson, dar ruşii au poziţii fortificate pe ambele maluri ale fluviului Nipru.

Pe de altă parte, viceguvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană Herson a anunţat că în oraşul Herson a fost impusă starea de asediu pe durata întregii zile, 24 de ore din 24. Kirill Stremousov a declarat într-un mesaj video postat pe Telegram că starea de asediu a fost necesară pentru a apăra oraşul de ceea ce el numeşte „atacuri teroriste”. Stremousov şi-a reluat însă apelurile anterioare pentru ca civilii să părăsească oraşul, spunând că au fost observate coloane de vehicule ucrainene în zonele de pe linia frontului şi că este posibil un atac.

Potrivit Reuters,  o oră mai târziu, el a postat un alt videoclip în care a spus că nu a fost impusă nicio măsură restrictivă în oraş şi a repostat o versiune editată a mesajului său video anterior, care nu mai face referire la starea de asediu.

Rusia a declarat că a anexat regiunea în septembrie, iar oraşul Herson - care a căzut cu uşurinţă din primele zile ale invaziei - este cel mai mare oraş ucrainean aflat sub controlul Moscovei.

Forţele ucrainene au declanşat de mai mult timp o contraofensivă pentru a prelua controlul asupra regiunii, dar au rămas prudente în legătură cu o presupusă retragere a ruşilor, subliniind că ar putea fi vorba despre o capacană.

Liderul rus Vladimir Putin a declarat vineri că civilii din Herson „trebuie ţinuţi departe” de „zonele periculoase”, iar această declaraţie a generat temeri că Moscova s-ar pregăti de o operaţiune riscantă, eventual să folosească arma nucleară. După ce Putin a făcut acest comentariu, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini care arată locuitori din Herson traversând fluviul Nipru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.