Activişti ecologişti au aruncat un praf roşu pe geamul care protejează exemplarul original al Constituţiei americane, la Washington, şi i-au cerut preşedintelui Joe Biden să declare starea de urgenţă în lupta împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vrem sfârşitul civilizaţiei, dar asta e calea pe care ne-am angajat în prezent”, trage un semnal de alarmă organizaţia Declare Emergency, care a revendicat protestul pe X, repostând o înregistrare video a incidentului.

Activişti din această organizaţie, necunoscută publicului larg, au mai desfăşurat o operaţiune împotriva unei sculpturi a lui Degas la un muezu din Washington.

Arhivele Naţionale, cu sediul în capitala americană, găzduiesc exemplarul original al Declaraţiei de Independenţă şi Constituţiei, scrisă în 1787.

Miercuri, ”către ora (locală) 14.30 (21.30, ora României), doi indivizi au aruncat cu un praf roşu pe vitrina care protejează” Constituţia, au anunţat într-un comunicat Arhibvele Naţionale.

”Ei au fost arestaţi imediat”, precizează Arhivele.

”Luăm acest tip de vandalism foarte în serios şi vom insista ca autorii să fie trimişi în justiţie”, a anunţat o arhivară, olleen Shogan.

Începând din toamna lui 2022, în principal în Europa, activişti ai cauzei mediului şi-au multiplicat acţiunile vizând opere de artă, cu scopul de a alerta opinia publică împotriva încălzirii globale.

Ei şi-au lipit mâinile de un tablou al lui Goya la Madrid, au aruncat cu supă de roşii în ”Floarea-soarelui” a lui van Gogh, la Londra şi cu piure de cartofi pe o capodoperă a lui Claude Monet la Potsdam, în apropiere de Berlin.

Recent, ei au stropit cu supă geamul blindat care protejează ”Gioconda” la Luvru, la Paris.

Marţi, doi activişti de la Ultima Generaţie au atacat ”Naşterea lui Venus”, capodopera lui Botticelli.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.