Evacuarea celor 1.500 de militari francezi staţionaţi în Niger ”nu se află pe ordinea de zi”, anunţă marţi Statul Major al Armatei franceze, în contextul în care Franţa a început operaţiuni de evacuare a cetăţenilor francezi şi europeni din această ţară, la câteva zile după o lovitură de stat militară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiunea de evacuare în curs priveşte doar civili - cetăţeni francezi şi europeni -, în vederea garantării siguranţei acestora după puciul de săptămâna trecută, declară Statul Major francez unor jurnalişti.

Trei avioane - de tip Airbus A330 şi A330 MRTT - au plecat din sudul Franţei către aerodromul civil din Niamey.

O lovitură de stat în Niger, orchestrată de către generalul Abdourahamane Tiani, l-a răsturnat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum săptămâna trecută.

Generalul Tiani a justificat acest puci prin ”degradarea situaţiei securităţii” într-o ţară subminată de violenţe ale unor grupări jihadiste.

Mii de manifestanţi propucişti s-au adunat duminică la sediul Ambasadei Franţei, la Niamey, au scandat sloganuri violente şi încercând să pătrundă în incinta acesteia.

Ei au fost dispersaţi cu grenade lacrimogene.

Franţa, o fostă putere colonială în regiune şi o susţinătoare a preşedintelui Mohamed Bazoum, pare o ţintă privilegiată a militarilor care l-au răstunat de la putere.

Statul Major francez dă asigurări că această operaţiune de evacuare a fost motivată de evenimentele care au avut loc duminică la Niamey.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.