Poliţişti au destructurat un ”super cartel” al cocainei - care controla aproape o treime a comerţului cu cocaină în Europa - şi au arestat 49 de suspecţi în diverse ţări, inclusiv şase ”ţinte de mare valoare” la Dubai, anunţă luni Europol, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vastă operaţiune internaţională a permis confiscarea a 30 de tone de cocaină şi arestări în Franţa, Spania, Belgia şi Olanda, precizează într-un comunicat Oficiul European de Poliţie (Europol), cu sediul în Olanda.

”Baronii drogului, consideraţi drept ţinte de mare interes de către Europol, s-au aliat cu scopul de a înfiinţa ceea ce este cunoscut sub numele de super cartel, care controla aproape o treime din comerţul cu cociană în Europa”, potrivit Europol.

”Amploarea importului de cocaină în Europa sub controlul şi comandamentul suspecţilor era masivă. Iar peste 30 de tone de droguri au fost confiscate de către forţele de ordine în cadrul investigaţiilor”, precizează agenţia europeană.

Dubaiul a arestat doi suspecţi de ”mare interes” cu legături cu Olanda, alţi doi cu legături cu Spania şi doi cu legături cu Franţa.

”Unul dintre suspecţii olandezi este un peşte extrem de mare”, declară sub protecţia anonimatului o sursă de la Europol.

În afară de cele şase arestări de la Dubai, 13 persoane au fost arestate în Spania, şase în Franţa şi zece în Belgia.

În paralel, 14 persoane au fost arestate în 2021 în Olanda, în cadrul aceleiaşi operaţiuni, potrivit acestei surse.

Parchetul olandez a anunţat că intenţionează să ceară Emiratelor Arabe Unite (EAU) extrădarea celor doi suspecţi cu legături cu Olanda arestaţi la Dubai.

Unul dintre ei este un bărbat în vârstă de 37 de ani, cu dublă cetăţenie olandeză şi marocană, acuzat de importarea a mii de kilograme de cocaină în Olanda, în perioads 2020-2021.

Celălalt este un bărbat în vârstă de 40 de ani, cu dublă cetăţenie olandeză şi bosniacă, potrivit parchetului.

”Este vorba despre infracţiuni criminale grave legate de trafic de droguri, în principal din America de Sud, prin porturile Antwerpen şi Rotterdam”, precizează într-un comunicat parchetul olandez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.