Cele cinci state europene membre ale Consiliului de Securitate al ONU reclamă ”Turciei să îşi oprească acţiuna militară unilaterală” în Siria, într-o declaraţie, în urma unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest stadiu, cele cinci ţări europene - Belgia, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia - nu au reuşit să obţină susţinerea declaraţiei lor de către toţi membrii Consiliului de Securitate, potrivit unor diplomaţi.

Statele Unite ar intenţiona să obţină adoptarea unei poziţii comune a Consiliului ulterior, însă această iniţiativă s-ar lovi de opoziţia Rusiei, mai puţin în cazul unui text foarte slab, potrivit uneia dintre surse.

Cererea încetării operaţiunii turce în Siria este motivată de faptul că ”noi credem că (operaţiunea) nu va rezolva îngrijorările în domeniul securităţii Turciei”, arată europenii joi în declaraţie.

Europenii arată în acest text că sunt ”profund îngrijoraţi” de ofensiva turcă - dar fără să o condamne.

Ei apreciază în declaraţie că acţiunea militară turcă riscă ”să favorizeze o resurgenţă a Daesh (acronimul arab al Statului Islamic, SI), care rămâne o ameninţare semnificativă la adresa securităţii regionale, internaţionale şi europene”.

”Este improbabil ca aşa-zisa «zonă de securitate» pe care Turcia intenţionează să o creeze în nord-estul Siriei să corespundă criteriilor internaţionale în vederea întoarcerii refugiaţilor” în mod voluntar şi în securitate, apreciază ei.

”Orice încercare de modificare demografică ar fi inacceptabilă”, avertizează  europenii.

TURCIA, SINGURA RESPONSABILĂ

Într-o declaraţie separată, ambasadoarea americană la ONU Kelly Craft apreciază că Turcia, prin operaţiunile sale, nu protejează ”persoanele vulnerabile” sau ”nu garantează că gruparea Statul Islamic nu va exploata situaţia pentru a se reconstitui” şi avertizează că”vor exista consecinţe”.

Ea nu precizează care sunt aceste consecinţe.

Diplomata americană a reiterat poziţia Washingtonului, potrivit căreia reteagerea militarilor americani din nordul Siriei decisă de către Donald Trump ”nu a susţinut în niciun fel” ofensiva turcă în această ţară.

”Turcia are acum responsabilitatea de a se asigura că toţi combatanţii Statului Islamic arestaţi rămân în închisoare”, a mai declarat Kelly Craft.

Într-o scrisoare adresată miercuri Consiliului de Securitate al ONU, Turcia a subliniat că operaţiunile au loc în cadrul ”dreptului la autoapărare prevăzut de Articolul 51 al Chartei ONU”, în vederea ”contracarării unei ameninţări teroriste iminente, asigurării securităţii frontierei turce şi neutralizării teroriştilor”.

”La fel ca în operaţiuni anititeroriste precedente, răspunsul Turciei va fi proporţionat, măsurat şi responsabil”, se arată în acastă scrisoare, în care se precizează că ofensiva vizează de asemenea ”să faciliteze o întoarcere în siguranţă şi voluntară a sirienilor deplasaţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.