Turcia a anunţat vineri că un prim militar turc a fost ucis în confruntări armate cu Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă, în Siria, unde Ankara a lansat o operaţiune militară miercuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fratele nostru de arme a căzut ca martir (joi), la 10 octombrie, într-o confruntare cu terorişti din YPG, în zona Operaţiunii Izvorul Păcii”, a anunţat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.

Alţi trei militari au fost răniţi, adaugă ministerul să facă alte precizări.

Este vorba despre primele victime anunţate de Turcia în cadrul operaţiunii sale ”Izvorul Păcii”, lansată miercuri în nord-estul Siriei.

Această ofensivă vizează miliţia kurdă YPG, susţinută de Occident în lupta împotriva Statului Islamic (SI), dar pe care Ankara o consideră o ”grupare teroristă” din cauza legăturilor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă o sngeroasă gherilă pe teritoriul turc.

Joi, confruntări armate violente au avut loc între militarii turci şi aliaţii lor sirieni cu YPG. Mai multe oraşse turce de frontieră au fost atinse de salve de proiectile şi obuze trase de YPG.

Potrivit autorităţilor locale turce, şapte civili - inclusiv un bebeluş - au fost ucişi, iar aproximativ 70 de răniţi de aceste proiectile, în provinciile turce Sanliurfa şi Mardin, la frontiera cu Siria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţa miercuri, într-un discurs la Ankara, că ”109 terorişti” au fost ucişi de la începutul ofensivei, intitulate ”Izvorul Păcii” şi că alţii au fost răniţi sau s-au predat.

Ofensiva turcă împotriva YPG deschide un nou front în Războiul din Siria, soldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de refugiaşi şi deplasaţi din 2011.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), cel puţin 29 de combatanţi din cadrul forţelor kurde şi zece civili au fost ucişi în atacuri aeriene şi tiruri de artilerie ale armatei turce de miercuri.

Un bilanţ anterior anunţa 19 morţi în rândul kurzilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.