Numărul migranţilor blocaţi în Grecia după închiderea rutei balcanice a ajuns la circa 42.000, dintre care circa 12.000 se află la graniţa cu Macedonia, iar 10.000 pe insulele din Marea Egee, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Dintre cei 20.00 de migranţi aflaţi în Grecia continentată, din capitala ţării până la graniţa de nord, 10.000 ar fi în şi în jurul Atenei”, a precizat corespondentul Euronews în Republica Elenă.

Circa 30% dintre refugiaţi sunt copii.

“Guvernul grec susţine că are capacitatea de a oferi adăpost unui număr de cel puţin 30.000 de migranţi, dar majoritatea sunt reticenţi în a folosi aceste adăposturi, pentru că se tem că, dacă se instalează acolo, ar putea fi arestaţi sau împiedicaţi să îşi continue călătoria către vestul Europei”, a adăugat jurnalistul.

În condiţiile în care numărul refugiaţilor blocaţi la Idomeni a crescut în ultimele zile, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, UNHCR, a avertizat că o criză umanitară este iminentă.

Organizaţia Medici Fără Frontiere susţine că cel puţin 40% dintre migranţii din Idomeni sunt copii, iar în aceeaşi tabără se adăpostesc şi zeci de femei gravide. În condiţiile de mizerie existente în tabăra aflată la graniţa greco-macedoneană, unde 13.000 de migranţi au rămas blocaţi ca urmare a închiderii complete a punctului de trecere a frontierei de către vameşii din Macedonia, aproximativ 60 de copii sunt depistaţi cu probleme respiratorii în fiecare zi.

Principalele motive care ar putea cauza o epidemie de infecţii respiratorii în rândul copiilor sunt umiditatea şi fumul gros care persistă permanent în tabără.

”Sunt mulţi bebeluşi în tabără, iar ei sunt extrem de vulnerabili în faţa infecţiilor respiratorii. Refugiaţii aprind focul în fiecare noapte pentru a-şi încălzi familiile. În foc sunt aruncate tot felul de obiecte, de la bungi de plastic, la haine vechi şi bucăţi de lemn. Fumul este extrem de toxic şi ne temem că infecţiile respiratorii în rândul nou-născuţilor vor cauza probleme de respiraţie permanente pentru aceştia”, au precizat reprezentanţii organizaţiei.

Numărul migranţilor de pe teritoriul elen creşte constant, cu peste 2.000 de persoane care sosesc zilnic în medie pe mare dinspre Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.