Comisia Libertăţilor Civile (LIBE) din cadrul Parlamentului European (PE) îndeamnă la o evacuare de urgenţă de către Uniunea Europeană (UE) a migranţilor celor mai vulnerabili faţă de noul coronavirus din taberele suprapopulate din Grecia, avertizând asupra ”riscului multor decese”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare adresată comisarului european însărcinat cu Gestionarea Crizelor Janez Lenarcic, preşedintele Comisiei europarlamentare LIBE Juan Fernando Lopez Aguilar a tras luni un semnal de alarmă asupra situaţiei celor 42.000 de solicitanţi de azil înghesuiţi pe insulele greceşti, unde ”nu există vreo posibilitate de distanţare socială” şi unde ”echipamentul medical necesar nu este disponibil”.

”Aceasta este o urgenţă, iar UE trebuie să acţioneze printr-un plan de acţiune care să includă o evacuare preventivă a populaţiei cu risc mare, şi anume a persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, a celor care suferă de probleme respiratorii, de diabet sau de alte boli care cresc riscul unor simptome severe”, scrie el în numele Comisiei LIBE, din care fac parte toate partidele.

”Dacă UE eşuează să acţioneze imediat, situaţia pe insulele greceşti va deveni de negestionat şi există riscul multor decese”, avertizează el.

Eurodeputaţii cer de asemenea cu privire la solicitanţii de azil un efort coordonat sporit din partea sistemelor de sănătate ale statelor membre UE şi un ajutor financiar mai mare în vederea creşterii capacităţii de spitalizare şi a terapiei intensive.

Şapte state membre UE s-au angajat la jumătatea lui martie să găzduiască 1.600 de copii de pe insulele greceşti, iar eurodeputaţii îndeamnă la o ”continuare” a acţiunii în vederea unei ”mutări rapide”.

Două cazuri de contaminare cu nou coronavirus au fost stabilite pe Insula Lesbos, însă , pentru moment, niciun caz nu a fost detectat în taberele greceşti.

În vederea evitării unei răspândiri a epidemiei, Atena a impus restricţii stricte libertăţii de mişcare a migranţilor pe insulele de la Marea Egee.

Vizitele în tabere au fost reduse la minimum.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.