Miniştrii de Externe eston, leton şi lituanian au anunţat că boicotează o reuniune a Organizaţiei Securităţii şi Cooperării în Europa (OSCE) prevăzută săptămâna aceasta la Skopje, în Macedonia de Nord, din cauza prezenţei la reuniune a omologului lor rus Serghei Lavrov, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei trei miniştri au ”decis să nu asiste” la reuniune, apreciind că participarea lui Serghei Lavrov ”riscă să legitimeze agresorul Rusia în calitate de membru cu drepturi depline al comunităţii noastre de naţiuni libere”, anunţă ei marţi într-un comunicat comun.

Ucraina a anunţat tot marţi că nu asistă la această reuniune.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Ministrul ucrainean de Externe ”Dmitro Kuleba va boicota reuniunea ministerială a OSCE în urma deciziei de a-l autoriza pe Lavrov să participe la ea”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko.

Aceste anunţuri au fost făcute la o zi după ce Bulgaria a autorizat ca avionul care-l transportă pe Serghei Lavrov să survoleze spaţiul aerian bulgar, pentru ca ministrul rus să se poată duce la reuniunea OSCE în capitala macedoneană - în pofida sancţiunilor europene impuse Rusiei din cauza invaziei Ucrainei în februarie 2022.

”Rusia va profita de această ocazie pentru a-şi difuza propaganda şi a submina unitatea Occidentului”, denunţă ministrul eston de Externe Margus Tsahkna.

”Adevărul e că, în timp ce se desfăşoară reuniunea OSCE la Skopje, maşina de război rusă atacă ucraineni nevinovaţi şi deportează copii fără să clipească”, a denunţat el.

”Locul lui Serghei Lavrov este într-un Tribunal Special, nu la masa OSCE”, cere el.

În 2022, Polonia, care a organizat reuniunea OSCE, a refuzat intrarea pe teritoriul său a şefului diplomaţiei ruse.

OSCE îşi are originile n Războiul Rece, când cele două blocuri inamice - occidental şi sovietic - s-au înţeles să înfiinţeze o platformă de dialog.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.