Mişcarea islamistă plaestiniană Hamas şi Israelul au efectuat sute de tiruri, în noaptea de lunispre marţi, în care au fost ucişi 20 de palestinieni în Fâşia Gaza, în cea mai gravă escaladare din ultimii ani, declanşată de violenţe în Ierusalimul de Est ocupat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile din cadrul Hamas, o mişcare islamistă aflată la putere în enclava palestiniană, au anunţat că au fost ucişi 22 de palestinieni - inclusiv nouă copii - în atacuri aeriene israeliene, efectuate ca represalii faţă de salve de proiectile lansate din enclava palestiniană, şi peste 106 răniţi.

”Ne aflăm în faza iniţială a ripostei noastre vizând ţinte militare în Fâşia Gaza”, a ameninţat marţi un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, care anunţat uciderea a 15 membri ai Hamas şi Jihadului Islamic, altă grupare înarmată.

Armata israeliană a lovit 130 de ţinte militare, aparţinând în cea mai mare parte Hamas, a precizat Conricus.

SIRENE LA IERUSALIM

Salvele de proiectile trase din Fâşia Gaza constituie ”o agrsiune gravă împotriva Israelului, căreia nu putem să nu-i răspundem”, a apreciat el.

Hamasul a ameninţat luni după-amiaza sraelul cu o nouă escaladare militară, dacă forţele israeliene nu se retrag de pe Esplanada Moscheilor, la Ierusalimul de Est, unde ciocniri zilnice între palestinieni şi poliţia israeliană s-au soldat cu sute de răniţi începând de vineri.

Un lucru rar - sirene de alarmă ale autorităţilor israeliene au răsunat luni la Ierusalim.

Pagube materiale au fost constate în două localităţi atinse de proiectile, situate la 15 kilometri de Ierusalim.

Salvatori israelieni au anunţat că aproximativ 30 de persoane au fost rănite, majoritatea la Ashkelon, un oraş israelian situat în apropiere de Fâşia Gaza.

Potrivit ultimului bilanţ al armatei, 200 de proiectile au fost trase din Fâşia Gaza către Israel începând de luni, dintre care peste 90% au fost interceptate de către scutul antirachetă ”Domul de Fier”.

Numeroase alte rachete au căzut în Fâşia Gaza.

După ce alte rachete au fost lansate marţi, aripa militară a Hamasului a ameninţat să facă din Ashkelon un ”infern”, în cazul în care atacuri aeriene israeliene ucid alţi civili în enclavă.

”Până la urmă palestinienii vor câştiga”, subliniază într-un comunicat liderul Hamas  Ismail Haniyeh.

Atacurile aeriene israeliene în Fâşia Gaza sunt cele mai importante din noiembrie 2019.

”Israelul va reacţiona cu forţă (...). Cel care atacă va plăti un preţ mare. V-o spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura o vreme”, a ameninţat luni seara târziu premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, apreciind că o ”linie roşie” a fost încălcată prin tiruri de proiectile către Ierusalim.

O enclavă pauperizată, cu două milioane de locuitori, Fâşia Gaza este supusă unei blocade israeliene de când Hamasul a preluat putere, în 2007. De atunci, Hamasul şi Israelul s-au înfruntat în trei războaie, în 2008, în 2012 şi în 2014.

Noile atacuri aeriene şi salvele de proiectile intervin pe fondul unor violenţe la Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al oraşului, ocupat şi anexat de Israel în mod ilegal în dreptul internaţional.

TENTATIVE DE MEDIERE

Marţi, un calm pecar părea că a revenit în oraşul vechi din Ierusalim şi în împrejurmile acestuia, au constat jurnalişti AFP.

Luni, aproximativ 520 de palestinieni şi 32 de poliţişti israelieni au fost răniţi în noi ciocniri pe Esplanada Moscheilor - al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sacru loc al iudaismului - şi în alte locuri în Ierusalimul de Est.

Aceste ciocniri - cele mai violente din 2017 - la Ierusalimul de Est au coincis cu ”Ziua Ierusalimului”, care marchează, potrivit calendarului evreiesc, cucerirea părţii de est a oraşului, locuită de către palestinieni, de către armata israeliană în 1967.

Ele au loc după săptămâni de tensiuni la Ierusalim.

Situaţia a provocat numeroase reacţii în străinătate, de la apelul Statelor Unite la o ”dezescaladare”, la condamnarea Israelului de către ţări arabe.

ONU, cu ajutorul Qatarului şi Egiptului, a amorsat o mdiere între părţile ”vizate”, în vederea unei dezescaladări, declarau luni seara pentru AFP surse diplomatice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.