Oamenii de ştiinţă au declarat sâmbătă că erupţia de vulcanului din La Palma din Spania s-a încheiat, permiţând insulei să respire uşurată la aproape 100 de zile după ce vulcanul Cumbre Vieja a început să arunce lavă, roci şi cenuşă şi a schimbat vieţile a mii de oameni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce s-a activat pe 19 septembrie, vulcanul s-a liniştit brusc luni, 13 decembrie, dar autorităţile au amânat până în ziua de Crăciun anunţul, pentru a nu da speranţe false oamenilor.

 ”Ceea ce vreau să spun astăzi poate fi spus cu doar patru cuvinte: erupţia s-a terminat”, a declarat sâmbătă, şeful securităţii regionale din Insulele Canare, Julio Perez, într-o conferinţă de presă.

În timpul erupţiei, lava s-a revărsat pe versantul muntelui, înghiţind case, biserici şi multe dintre plantaţiile de banane care reprezintă aproape jumătate din economia insulei. Deşi proprietatea a fost distrusă, nimeni nu a fost ucis.

Maria Jose Blanco, directorul Institutului National Geografic din Canare, a declarat că toţi indicatorii sugerează ca eruptia a ramas fara energie, dar nu a exclus o reactivare viitoare.

Aproximativ 3.000 de proprietăţi au fost distruse de lavă, care acoperă acum 1.219 de hectare - echivalentul a aproximativ 1.500 de terenuri de fotbal - conform bilanţului final al serviciilor de urgenţă.

Dintre cele 7.000 de persoane evacuate, majoritatea s-au întors acasă, dar multe case care rămân în picioare sunt nelocuibile din cauza distrugerii provocare de cenuşă.

Cu multe drumuri blocate, unele plantaţii sunt acum accesibile doar pe mare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.