Liderii Sudanului, Eritreei şi Egiptului au anunţat că speră ca Uniunea Africană (UA) să-i ajute să încheie un acord, în două-trei săptămâni, în vederea încheierii unui conflict vechi de zece ani cu privire la un baraj pe Nil, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Etiopia construeşte marele Baraj al Renaşterii, o sursă de îngrijorare pentru vecinii săi egiptean şi sudanez, situaţi în aval.

Addis Abeba a anunţat că vrea să procedeze la finalizarea lucrărilor în câteva săptămâni, conform planului, o perioadă suficientă cât să permită aceste negocieri.

Potrivit ministrului etiopian al Apei Seleshi Bekele, s-a ajuns la un consens în vederea unui compromis în două-trei săptămâni, în urma unui summit online al celor trei ţări vecine cu preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, a cărui ţară deţine preşedinţia UA.

Preşedinţia egipteană a anunţat la rândul său, într-un comunicat difuzat la finalul summitului, că Etiopia nu va umple rezervorul în mod unilateral.

Marele Baraj al Renaşterii se află în construcţie la 15 kilometri distanţă de Sudan, pe Nilul Albasru, cea mai importantă sursă a apelor Nilului.

Summitul de vineri constituie ultima încercare dintr-o serie în vederea avansării negocierilor, care s-au lovit în multe rânduri atât de dezacorduri tehnice, cât şi politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.