Mii de manifestanţi s-au adunat duminică în centrul Erevanului pentru a cere demisia premierului armean Nikol Pashinyan, criticat pentru că a acceptat încetarea focului ce conferă victoria Azerbaidjanului după şase săptămâni de război la Nogorno-Karabah, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 10.000 de persoane s-au adunat după-amiază, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului, manifestanţii arborând pancarte cu "Nikol trădătorul" şi scandând "Nikol, pleacă!". 

Este vorba despre cea mai importantă adunare a opoziţiei de la începutul contestării care îl vizează pe premier.              

Acordul, semnat între Baku şi Erevan sub patronaj rusesc la 9 noiembrie, a acordat importante câştiguri teritoriale Azerbaidjanului şi este considerat catastrofal pentru numeroşi armeni, care cer demisia lui Pashinyan. 

În virtutea actordului de la 9 noiembrie, Armenia s-a angajat să retrocedeze trei districte - Latchin, Kalbajar şi Aghdam - care scăpaseră de controlul Azerbaidjanului în 1994. 

Aceste districte făceau parte dintr-o zonă tampon din jurul Nagorno-Karabah, regiunea muntoasă populată majoritar de armeni care s-au separat de Azerbaidjan la capătul unui război în anii 1990. 

Acordul a permis totuşi supravieţuirea Nagorno-Karabah şi a prevăzut desfăşurarea a 2.000 de pacificatori ruşi responsabili în special de asigurarea securităţii coridorului Lacin, devenit singurul drum ce leagă Nagorno-Karabah de Armenia.               

Vladimir Putin şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru Nikol Pachinian, salutând "curajul" său în faţa unei "decizii foarte dificile dar necesare".   

Sâmbătă, într-o intervenţie la televiziune, Nikol Pashinyan a declarat că nu intenţionează să demisioneze, afirmând că prioritatea Guvernului este de a organiza reîntoarcerea prizonierilor de război şi ale victimelor.             

De partea armeană, mai mult de 2.300 de soldaţi şi 50 de civili au murit în acest conflict. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.