Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat în weekend organizarea alegerilor prezidenţiale şi legislative la 14 mai, în cadrul unei întâlniri cu tineri, la Bursa (vest), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi voi folosi autoritatea pentru a devansa alegerile la 14 mai”, a anunţat şeful statului turc, care candidează la propria succesiune, în cadrul acestri întâlniri, duminică, a cărei înregistrare video a fost publicată de către preşedinţia turcă.

”Nu este vorba despre alegeri anticipate (...), ci despre o ajustare pentru a ţine cont de (data) examenelor”, a insistat el.

Campania electorală urmează să înceapă cu 60 de zile înainte, adică la ”10 martie”, a mai anunţat el.

Recep Tayyip Erdogan, care se află la putere din 2003, mai întâi ca premier, a modificat Constituţia pentru a devenit preşedinte ales în mod direct cu sufragiu universal, în 2014.

Aceste alegeri cruciale pentru viitorul lui Erdogan şi al Turciei, erau programate iniţial la 18 iunie.

Însă, aşa cum se aşteptau unii observatori, Recep Tayyip Erdogan a devansat săptămâna trecută alegerile la 14 mai - ziua aniversară a triumfului electoral al Partidului Democrat (conservator) în 1950.

Fără aă precizeze în mod clar data alegerilor, el anunţa miercuri că acestea urmează să aibă loc la ”73 de ani” după această victorie.

”Naţiunea noastră va răspunde Mesei Celor Şae (platforma opoziţiei) în aceeaşi zi acum 73 de ani”, tuna el în afaţa aleşilor în Parlament din cadrul Partidului său (AKP).

Opoziţia, care intenţionează să afişeze un front unit al principalelor şase partide - fără HDP (stânga democratică prokurdă), a treia forţă în Parlament -, dar mai ales un candidat unic, urmează să anunţe numele acestuia în februarie.

Data de 14 mai 1950 marchează victoria lui Adnan Menderes, un reprezentant emblematic al dreptei conservatoare turce, care a pus capăt regimului partidului lui Mustafa Kemal ”Atatürk”, părintele Turciei moderne.

Menderes, care a fondat în 1946 Partidul Democrat, a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură militară, în 1960, şi a fost executat un an mai târziu, iar partidul acestuia a fost dizolvat.

Alegerea datei de 14 mai transmite astfel un semnal facţiunii conservatoare a electoratului, în contextul în care popularitatea lui Recep Tayyip Erdogan şi a AKP este afectată de grava criză economică din Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.