Preşedintele sirian Bashar al-Assad îl acuză pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan de faptul că este ”principalul instigator” al reizbucnirii războiului în enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Al-Assad declară în acest interviu acordat agenţiei ruse de presă RIA Novosti că este în măsură să confirme că Turcia a trimis mercenari sirieni în acest teritoriu cu populaţie majoritar armeană.

Franţa, Rusia şi Iranul au formulat acuzaţii asemănătoare, respinse însă de Turcia şi Azerbaidjan.

Acest conflict îngheţat, de ani de zile, între forţe azere şi separatişti armeni, în această republică autoproclamată nerecunoscută, a reizbucnit la 27 septembrie cu o intensitate fără precedent de la războiul de secesiune care a avut loc în urma destrămării URSS în 1991.

Sute de persoane au fost ucise în aceste noi confruntări armate, care ameninţă temeri cu privire la o extindere a războiului, în contextul în care Turcia susţine Azerbaidjanul, iar Rusia este legată de Armenia printr-un pact militar.

PUTIN ÎNDEAMNĂ LA O ÎNCETARE ”IMEDIATĂ” A CONFRUNTĂRILOR ARMATE

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la o încetare ”imediată” a confruntărilor armate în Nagorno Karabah, într-o convorbire la telefon cu premierul armean Nikol Paşinian, luni, în a noua zi de ostilităţi între separatişti armeni şi forţe azere, relatează AFP.

”Vladimir Putin a insistat din nou asupra necesităţii unei încetări imediate a operaţiunilor de luptă”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

”AMENINŢARE INACCEPTABILĂ”

Franţa, Rusia şi Statele Unite, membrele Grupului de la Minsk, au denunţat luni atacuri în Nagorno Karabah care par să vizeze civili, apreciind că ele constituie o ”ameninţare la adresa stabilităţii regiunii”.

Miniştri de Externe ai celor trei ţări subliniază ”fără nicio rezervă”, într-un comunicat, că ”atacuri recente care ar fi vizat instalaţii civile” şi ”caracterul diproporţionat al unor asemenea atacuri constituie o ameninţare inacceptabilă la adresa stabilităţii regiunii”.

Ei îndeamnă la un ”armistiţiu imediat şi necondiţionat”.

Jean-Yves Le Drian, Mike Pompeo şi Serghei Lavrov ”condamnă cu cea mai mare fermitate escaladarea violenţei fără precedent şi periculoasă care a avut loc în afara zonei de conflict în Nagorno Karabah”.

Ei îndeamnă din nou la un ”armistiţiu imediat şi fără condiţii” şi cer Baku şi Erevanului ”să se angajeze de îndată la reluarea procesului de soluţionare, pe baza principiilor fundamentale aplicabile şi pe texte internaţionale pertinente binecunoscute de clee două părţi”.

Forţe separatiste armene din Nagorno Barabah, susţinute de Erevan, şi armata azeră au continuat luni confrurntări armate, marcate de bombardamente în zone urbane, care alimentează temeri cu rivire la noi victime în rândul civililor.

Noi ”tiruri intensive de obuze” au vizat capitala separatistă Stepanakert, cu 50.000 de locuitori.

Azerbaidjanul a anuţat, la fel ca în urmă cu o zi, că zone civile au fost vizate de tiruri armene, în principal obuze, la Gandja, al doilea cel mai important oraşazer, situat la 60 de kilometri de linia de contact, dar şi la Beylagan.

De ambele părţi, jurnalişti AFP au văzut locuitori sfârtecaţi. Potrivit unor bilanţuri oficiale, de la începutul conflictului, la 27 septembrie, 19 civili armeni şi 44 azeri au fost ucişi, dintre care cinci şi, respectiv, 11 începând de duminică.

Bilanţul militar rămâne foarte parţial, în contextul în care Baku nu anunţă pierderi în rândul trupelor sale.

Enclava separatistă azeră a anunţat 219 morţi.

Cele două tabere spun că au ucis 2.000-3.000 de militari inamici şi se acuză reciproc de escaladare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.