Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat marţi occidentalii că „susţin terorismul” şi puciştii, relatează AFP.
Acesta este cel mai virulent atac pe care l-a lansat liderul turc după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie.
„Din păcate Occidentul susţine terorismul şi este de partea puciştilor”, a subliniat şeful statului turc într-un discurs rostit la Ankara.
”Cei pare care îi credeam prietenii noştri iau partea puciştilor şi teroriştilor”, a adăugat el la un forum economic organizat la Preşedinţie, susţinând că scenariul puciului a fost „scris în străinătate”.
Şeful statului a criticat decizia autorităţilor germane de a-i interzice să se adreseze, într-o videoconferinţă, susţinătorilor săi strânşi duminică la Koln, deşi reprezentanţii kurzilor din PKK au avut acest drept. PKK este considerată o organizaţie teroristă de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Erdogan a avertizat şi că susţinătorii clericului de opoziţie Fethullah Gulen vor încerca din nou să controleze armata, dacă aceasta nu va fi restructurată. În aceste condiţii, el a pus sub semnul întrebării parteneriatul strategic pe care îl are Turcia cu SUA, dacă Washingtonul refuză să îl extrădeze pe Gulen.
De asemenea, preşedintele a anunţat o restructurare a serviciilor de informaţii, despre care afirmă că se află sub controlul clericului.
Anterior, ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, a anunţat că a trimis un al doilea document în Statele Unite prin care cere extrădarea lui Gulen. Relatează Hurriyet News.
„Am răspuns întrebărilor lor privind ‚de ce este urgentă (arestarea lui Gulen – n.r.)’ (...). Am scris ‚Sunt afirmaţii şi declaraţii serioase că Fethullah Gulen a fost implicat în tentativa de lovitură de stat. Deci trebuie arestat imediat şi avem informaţii că ar putea fugi într-o ţară terţă’”, a spus oficialul în Parlament.
El a avertizat şi că relaţiile dintre Washington şi Ankara vor fi afectate negativ, dacă Gulen nu va fi extrădat şi dacă, mai mult, va fugi într-un alt stat. „Dacă fuge, înseamnă că Statele Unite l-au ignorat sau i-au oferit permisiunea, pentru că reşedinţa sa din Pennsylvania este monitorizată atent de unităţile americane de securitate şi de informaţii şi este sub control. Nu există nicio posibilitate să plece în străinătate fără permisiunea sau aprobarea SUA”, a adăugat el.
Pe 19 iulie, Ankara a trimis patru dosare Washingtonului prin care a cerut extrădarea lui Gulen.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...