Un pacient cu Ebola a murit într-un spital din capitala Ugandei, a confirmat Ministerul Sănătăţii, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta a fost prima persoană care a murit în Kampala în timpul actualei epidemii de Ebola.   

În Uganda au fost confirmate 54 de cazuri, dar nu au fost înregistrate alte cazuri în oraş. Douăzeci de persoane s-au recuperat, inclusiv cinci medici de la primul spital unde a fost tratat un caz. Aceştia au fost externaţi marţi. 

Persoana care a murit în Kampala era deja cunoscută de autorităţi ca fiind posibil să fi intrat în contact cu virusul. 

Acesta era din afara oraşului, dar ministrul Sănătăţii, Dr. Jane Ruth Aceng, a declarat că bărbatul a fugit din satul său, şi-a deghizat identitatea şi a vizitat un vindecător tradiţional dintr-o altă regiune. 

El a murit la Spitalul Naţional de Referinţă Kiruddu vinerea trecută, dar decesul a fost confirmat abia acum. 

Dr. Aceng a declarat că echipele care l-au tratat au fost atente la pericole şi s-au protejat, deoarece pacientul a ajuns la spital când era grav bolnav. 

Patruzeci şi două de persoane cu care este posibil să fi intrat în contact au fost identificate şi sunt urmărite. 

Ebola se răspândeşte între oameni prin contactul direct cu fluidele corporale şi mediile contaminate. Înmormântările pot reprezenta un risc deosebit, dacă persoanele în doliu au contact direct cu cadavrul. 

Dr. Aceng a adăugat că, în prezent, nu există alte cazuri confirmate de Ebola în Kampala, deşi oraşul şi districtele din jur sunt considerate cu risc ridicat. 

Epidemia a început în septembrie în districtul Mubende, la 80 km vest de capitală. 

Un bărbat în vârstă de 24 de ani a fost primul deces cunoscut de Ebola, iar şase membri ai familiei sale au murit, de asemenea. Patru lucrători din domeniul sănătăţii s-au numărat, de asemenea, printre victime, inclusiv un medic din Tanzania. 

Medicii şi-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la lipsa unui echipament de protecţie personală (PPE) adecvat, cum ar fi mănuşi şi măşti. De asemenea, aceştia solicitaseră ca Mubende să fie pus în carantină. 

Cu toate acestea, preşedintele Yoweri Museveni a exclus restricţiile, spunând: "Ebola nu se răspândeşte ca şi corona[virusul]", deoarece nu este o boală care se transmite prin aer. 

Nu există încă un vaccin eficient împotriva Ebola, deoarece tulpina Sudan care circulă în centrul Ugandei este diferită de tulpina Zair, care a afectat Africa de Vest şi Republica Democratică Congo şi împotriva căreia se poate imuniza. 

Experţii spun că este nerealist să credem că Ebola va fi vreodată eradicată, dar cu o acţiune rapidă şi o urmărire eficientă a contactelor este acum mai uşor de prevenit o criză. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.