Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat marţi la telefon cu premierul indian Narendra Modi, în toiul crizei submarinelor australiene, şi şi-au reafirmat voinţa de a ”acţiona împreună într-un spaţiu indo-european deschis şi care include”, anunţă Palatul Élysé, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron ”a evocat angajamentul Franţei de a contribui la o consolidare a autonomiei strategice a Indiei, inclusiv a bazei sale industriale şi tehnologice, în cadrul unei relaţii strânse, fondată pe încredere”, a anunţat preşedinţia franceză.

Această convorbire telefonică intervine în contextul în care Parisul continuă să-şi exprime furia după anunţarea, la 15 septembrie, a unei noi alianţe strategice între Australia, Statele Unite şi regatul Unit, AUKUS; care a torpilat un mega-contract de achiziţionare a unor submarine franţuzeşti de către Canberra.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Palatul Élysée nu face nicio aluzie, în acest comunicat, la aceasă criză diplomatică, însă anunţă că abordarea Parisului şi New Delhi ”are ambiţia de a promova stabilitatea regională şi statul de drept, îndepărtând orice formă de hegemonie” în zona indo-pacifică, epicentrul tensiunilor între giganţii chinez şi american.

Ea se înscrie totodată ”în calendarul relaţiei euro-indiene şi acţiunilor euroene în regiunea indo-pacifică”, precizează preşedinţia franceză.

”Cooperările bilaterale în toate domeniile, mai ales în plan economic, urmează să se consolideze”, se arată în comunicat.

Franţa s-a apropiat de India, în ultimi ani, prin vânzarea unor avioane de tip Rafale, operaţiuni militare comune la Oceanul Indian, deschiderea bazelor de la Djibouti, din Emiratele Arabe unite (EAU) şi Réunion Marinei indiene.

Cei doi lideri ”vor menţine discuţii regulate, pentru a se coordona” înaintea summitului G20, prevăzut la 30 şi 31 octombrie, la Roma, şi înaintea COP26, la Glasgow, la începutul lui noiembrie, anunţă Palatul Élysée.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian urmează să se întâlnească cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, marţi, la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

Emmanuel Macron, care nu a vorbit încă în mod public despre criza submarinelor australiene, urmează să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden, care urmează să se exprime marţi la Adunarea Generală a ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.