Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri în mod oficial sfârşitul Operaţiunii militare antijihadiste Barkhane, lansată în 2014 în Sahel, într-un discurs, la Toulon, unde a prezentat noua ”Evaluare Staretgică Naţională”, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu avem vocaţia să rămânem pe termen nedeterminat în terenuri de operaţiuni”, a declarat el.

”Intervenţiile noastre trebuie să fie mai bune în timp”, a subliniat Macron.

”Acesta este motivul pentru care am luat decizia, în coordonare cu alţi actori, de a pune capăt Operaţiunii Barkhane”, a anunţat preşedintele francez.

”Parteneriatul nostru are sens doar dacă este veritabil şi răspunde nevoilor explicite ale armatelor africane, dacă este complementar parteneriatelor politice, economice şi administrative în aceste ţări”, a subliniat el.

Strategia franceză în Africa urmează să fie ”finalizată în şase luni”, anunţă Emmanuel Macron.

”Trebuie să ştim să schimbăm metodele, iar angajamentul nostru faţă de ţările africane trebuie să fie centrat asupra unei logici a susţinerii şi cooperării. De aceea, vom lansa o fază de discuţii cu partenerii noştri africani, în vederea schimbării statului şi misiunilor bazelor (militare) franceze în Africa”, anunţă şeful statului francez.

”Susţinerea noastră a partenerilor noştri va continua, însă după noi principii definite împreună cu ei”, a precizat el.

Acest anunţ reprezintă o confirmare a unei modifocări radicale a Operaţiunii Barkhane, în urma deciziei din februarie 2022 de a părăsi definitiv Mali, unde junta aflată aflată la putere a respins susţinerea franceză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.