Preşedintele Emmanuel Macron a început o vizită de trei zile în India, unde a declarat că îşi doreşte ca Franţa să fie cel mai bun partener european al acestei ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron, însoţit de soţia lui, a fost primit vineri seară la New Delhi de prim-ministrul Narendra Modi, care i-a fost oaspete la Elysée în luna iunie a anului trecut.

Liderul francez a mai spus că „securitatea colectivă” va fi pe agenda discuţiilor de sâmbătă, la fel şi problemele ce ţin de energie.

Cele două ţări vor semna un acord privind colaborarea militară în Oceanul Indian, unde China încearcă să deţină monopolul.

Despre relaţia cu Modi, preşedintele a spus: „Cred că avem o foarte bună chimie, democraţiile noastre au o relaţie istorică”.

La rândul său, Modi a încălcat protocolul la primirea lui Macron pe aeroport, unde l-a îmbrăţişat călduros, scrie presa franceză.

„Bun venit în India, preşedinte Macron! Vizita dumneavoastră va da mai multă forţă parteneriatului strategic dintre India şi Franţa”, a scris el pe Twitter.

Tot pe Twitter, Macron a transmis: „Scopul este de a face India primul nostru partener strategic în zonă şi îmi doresc ca voi să faceţi Franţa primul voastru partener strategic în Europa şi Occident. Împărtăşim aceeaşi viziune asupra lumii”.

Sâmbătă, el a depus o coroană de flori la monumentul dedicat lui Ghandi, a făcut o vizită la biblioteca Alliance Française din New Delhi şi s-a întâlnit cu ministrul indian de Externe, Sushma Swaraj.

Emmanuel Macron, întâlnire cu Sushma Swaraj
Emmanuel Macron, întâlnire cu Sushma Swaraj

Într-un alt mesaj publicat pe reţelele de socializare, Macron a spus: „140.000 de indieni şi-au riscat viaţa pentru a apăra libertatea Franţei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Franţa nu va uita niciodată vieţile pierdute pentru libertatea noastră”.

Duminică, Emmanuel Macron va participa la un summit pe probleme de energie solară, care are ca scop sublinierea angajamentului celor două ţări în combaterea schimbărilor climatice, prioritate a ambilor lideri politici.

Împreună cu soţia lui, preşedintele francez în vârstă de 40 de ani va vizita şi monumentul Taj Mahal.

Luni, el va ajunge în Varanasi, aflat pe malul râului Gange, oraş pe care prim-ministrul indian a promis să îl cureţe şi modernizeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.