Preşedintele francez Emmanuel Macron a semnat vineri, la Dubai, cu prinţul moştenitor al Abu Dhabi Mohammed Bin Zayed, un contract de vânzare-cumpărare a 80 de avioane de luptă de tip Rafale cu Emiratele Arabe Unite (EAU), în valoare de 17 miliarde de euro, după 13 ani de negocieri, cel mai important contract încheiat de Dassault Aviation, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

EAU şi Franţa au semnat, de asemenea, un contract de vânzare-cumpărare a 12 elicoptere de tip Caracal, fabricate de grupul Airbus.

”Este vorba despre o realizare majoră a parteneriatului strategic între cele două ţări”, se felicită preşedinţa franceză într-un comunicat.

Semnarea acestor contracte a avut loc în prima zi a unui turneu-fulger a preşedintelui francez la Golful Persic.

El urma să efectueze vneri seara o la Doha, în Qatar, iar sâmbătă se întâlneşte, la Jeddah, cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed Bin Salman.

În cadrul fecărei etape a acestu turneu, Macron vizează o aprofundare a cooperării în lupta împotriva terorismului, discuţii despre stabilitatea regională şi oamplificare a schimburilor economice.

Acest turneu este denunţat aprig de numeroase asociaţii de apărarea drepturilor omului.

Această comandă de 80 de avioane de tip Rafale este cea mai importantă comandă a constructorului francez Dassault Aviation, a cărei aeronavă de luptă este vândută în şase ţări - Egipt, India, Qatar, Grecia, Croaţia şi EAU.

CEO-ul Dassault Aviation, Eric Trappier, a făcut această deplasare în speranţa încheierii unui proces de mii de ore de negocieri, cu suişuri şi coborâşuri, urmărite îndeaproape de către trei preşedinţi francezi succesivi - Nicolas Sarkozy, François Hollande şi Emmanuel Macron -, în contextul în care un contract de vânzare-cumpărare de avioane de luptă este o afacere politică.

Eric Trappier a semnat contractul cu Tareq Abdul Raheem Al Hosani, CEO-ul Tawazun Economic Council, însărcinat cu achiziţii în domeniul securităţii şi apărării, în prezenşa lui Macron şi a şeicului Mohammed bin Zayed Al Nahyan, vicecomandorul Forţelor aeriene ale EAU, potrivit Le Figaro.

Alt contract a fost semnat cu producătorul de rachete MBDA, cu prvire la achiziţionarea de către EAU a armanentului care echipează cele 80 de avioane.

Primele avioane de tip Rafale urmează să fie livrate începând din 2027 şi până în 2031.

EAU au achizţionat modelul cel mai modern şi avansat - F4 -, în curs de dezvoltare, în vederea unei puneri în serviciu terptate, în cadrul forţelor franceze, pe o perioadă de mai mulţi ani, începând din 2023.

Emiratele, care deţin aproximativ 80 de avioane de vânătoare americane de tip F-16, urmează să folosească în continuare, între timp, cele aproximativ 60 de avioane de tip Mirage 2000-9.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.