Elveţienii votează duminică propunerea extremei dreapte de a interzice acoperirea feţei în spaţii publice, referendum considerat un test de atitudine faţă de musulmani, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea, care datează dinaintea izbucnirii pandemiei, nu menţionează explicit Islamul, însă politicienii locali, presa şi organizaţiile activiste au numit-o „interzicerea burqa”.

Sondajele de opinie sugerează că măsura ar putea trece, astfel că va deveni lege. 

„În Elveţia, tradiţia noastră este să îţi arăţi faţa. Este un semn al libertăţilor noastre de bază”, a spus înaintea votului Walter Wobmann, preşedinte al comitetului de referendum şi membru în Parlamentul elveţian din partea Partidului Poporului.

El a caracterizat acoperirea feţei drept „un simbol al acestui Islam extrem şi politic care a devenit tot mai proeminent în Europa şi care nu îşi are locul în Elveţia”.

În 2009, elveţienii au votat interzicerea construirii de noi minarete. În două cantoane este deja interzisă acoperirea feţei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.