Ministerele de Externe egiptean, iordanian şi saudit au emis marţi seara declaraţii prin care au condamnat loviturile israeliene din tabăra de refugiaţi Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza, în urma cărora Hamas susţine că cel puţin 50 de palestinieni au fost ucişi, relatează The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele de apărare israeliene (IDF) au declarat că loviturile au vizat agenţi Hamas şi infrastructura aparţinând Batalionului Central Jabalia al grupării teroriste, la suprafaţă şi în subteran, iar prăbuşirea tunelurilor teroriste subterane a antrenat dărâmarea unor clădiri din apropiere. Armata a precizat că au fost ucişi "numeroşi" terorişti, inclusiv un comandant de top al Hamas.

Egiptul a descris atacurile aeriene israeliene de la Jabalia ca fiind "inumane" şi o "încălcare flagrantă a dreptului internaţional" şi a avertizat asupra consecinţelor "atacurilor nediscriminatorii asupra civililor din spitale şi din jurul acestora, unde aceştia se refugiază". Cairo solicită, de asemenea, comunităţii internaţionale să intervină pentru a opri atacurile israeliene şi pentru a oferi ajutor umanitar locuitorilor din Gaza.

Iordania a condamnat, de asemenea, atacul israelian "în termenii cei mai fermi", considerând Israelul responsabil pentru ultimele evoluţii. Ammanul a condamnat, de asemenea, escaladarea continuă din Cisiordania şi violenţele coloniştilor evrei împotriva palestinienilor.

Arabia Saudită a transmis că "respinge total atacurile repetate ale forţelor de ocupaţie israeliene asupra unor locuri pline de civili".

Forţele de Apărare ale Israelului au afirmat că l-a ucis pe comandantul Batalionului Central Jabalia al Hamas, Ibrahim Biari, într-un atac aerian efectuat marţi seara în Fâşia Gaza. Armata spune că atacul l-a ucis pe Biari şi pe alţi câţiva terorişti şi a provocat prăbuşirea tunelurilor teroriste subterane, dărâmând mai multe clădiri din apropiere.

Sursele palestiniene au declarat că cel puţin 50 de persoane au fost ucise în urma atacului şi a prăbuşirii ulterioare a clădirilor.

Potrivit IDF, Biari a fost unul dintre comandanţii Hamas responsabili de dirijarea membrilor forţelor de elită Nukhba ale grupului terorist pentru a invada Israelul la 7 octombrie. Armata a precizat că lovitura aeriană din Jabalia a făcut parte dintr-o "lovitură pe scară largă" asupra agenţilor Hamas şi a infrastructurii aparţinând Batalionului Central Jabalia al grupării teroriste. Potrivit IDF, Batalionul Central Jabalia a preluat controlul asupra mai multor clădiri civile din zonă. "Lovitura a afectat comanda şi controlul Hamas în zonă, precum şi capacitatea sa de a direcţiona activitatea militară împotriva soldaţilor IDF care operează în întreaga Fâşie Gaza", a afirmat armata israeliană într-un comunicat.

IDF "reiterează apelul către locuitorii din zonă de a se deplasa spre sud pentru siguranţa lor", menţionează comunicatul.

Forţele de Apărare ale Israelului au spus că trupele terestre au preluat controlul asupra unui "bastion militar" al Hamas în partea de nord a Fâşiei Gaza şi au ucis aproximativ 50 de terorişti în timpul operaţiunilor de marţi. Forţele de infanterie şi tancurile, conduse de Brigada Givati, au capturat complexul din vestul Jabalia care era folosit de Batalionul Jabalia al Hamas. Complexul include tuneluri şi poziţii de lansare de rachete, precum şi locuri de depozitare a armelor, a precizat IDF. Armata israeliană susţine că trupele s-au confruntat cu Hamas în complex, ucigând "numeroşi" terorişti, iar forţele aeriene au lovit locaţii şi alte operaţiuni din zonă. După ce au capturat situl, trupele au localizat şi ulterior au distrus intrările către tuneluri şi arme. Din incintă au fost obţinute, de asemenea, informaţii preţioase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.