Echipa de experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) însărcinată să ancheteze cu privire la originea pandemiei covid-19 au început vineri se participe la întâlniri cu cercetători chinezi şi urmează să efectueze vizite la laboratoare şi spitale din Wuhan, presupusul leagăn al noului coronavirus, în centrul Chinei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste activităţi pe teren au început după încheierea, joi, a unei carantine de 14 zile, în care cercetătorii internaţionali au fost nevoiţi să se izoleze într-un hotel, ca măsură de precauţie sanitară, la sosirea lor la Wuhan, oraşul în care s-a depistat un prim caz de covid-19, la sfârşitul lui 2019.

Experţii - care urmează să stea încă două săptămâni în China - preconizau să se ducă vineri în piaţa din Wuhan considerată drept primul focar de contaminare a anunţat OMS.

Ei urmează să viziteze apoi Institutul de Virusologie din Wuhan.

Potrivit unei teorii americane - respinsă de China -, pandemia a fost cauzată de o breşă la acest laborator guvernamental.

”Prima întâlnire faţă în faţă cu colegii noştri. Corecţie: mască în masă, din cauza restricţiilor medicale. Discutăm despre programul vizitelor noastre”, a anunţat vineri, pe Twitter, un virusolog de la un institut olandez, Marion Koopmans.

Unul dintre conducătorii OMS a încercat, luna aceasta, să tempereze aşteptările de la anchetă.

”Nu există nicio garanţie că vom obţine răspunsuri”, le declara Mike Ryan unor jurnalişti, apreciind că este ”dificil” să se stabilească originea unei pandemii.

Misiunea OMS se desfăşoară într-un context delicat, după ce Beijingul a întârziat să autorizeze venirea experţilor, al unor întrebări cu privire la capacitatea acestora de a dispune de un acces fără restricţii şi al unor critici dure ale Statelor Unite, care au acuzat China de faptul că au ascuns amploarea iniţială a crizeisanitare.

Problema originii pandemiei a fost puternic politizată de către Donald Trump şi Beijing.

China a avansat teoria potrivit căreia noul coronavirus exusta deja în străinătate şi că a fost ”importat” şi apoi descoprit la Wuhan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.