Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri seară, la Paris, ca aliaţii să livreze Ucrainei avioane de luptă "cât mai curând posibil", după ce făcuse acelaşi lucru la Londra, prima escală a turneului său european care a luat prin surprindere, fiind doar a doua oară de la începutul războiului când liderul de la Kiev pleacă din ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În preajma împlinirii unui an de la invazia rusă din 24 februarie 2022, care l-a transformat pe Vladimir Putin într-un lider nefrecventabil, Volodimir Zelenski a fost întâmpinat la Palatul Elysée de omologul său francez Emmanuel Macron, care l-a invitat şi pe cancelarul german Olaf Scholz la o cină târzie de lucru.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Volodimir Zelenski şi Olaf Scholz au fost primiţi la Palatul Elysee de preşedintele Emmanuel Macron: "Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige. Ceea ce se întâmplă în Ucraina implică viitorul Europei"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a călătorit astfel, miercuri, în două capitale europene în căutarea unei mai bune puteri de foc aeriene pentru a întoarce războiul împotriva Rusiei în favoarea Kievului. 

Deocamdată, la Londra, Zelenski a obţinut un angajament britanic de a antrena piloţii ucraineni pe avioanele de luptă avansate ale NATO. Despre furnizarea propriu-zisă a avioanelor, nicio o promisiune, dar premierul Rishi Sunak l-a asigurat că toate opţiunile sunt pe masă.

Aflat la a doua sa deplasare în străinătate de la începutul războiului, după vizita-fulger din Statele Unite din decembrie, Zelenski s-a întâlnit la Londra cu premierul britanic Rishi Sunak, a susţinut un discurs în Parlament, a fost primit de Regele Charles al III-lea şi în final a vizitat împreună cu premierul britanic baza militară Bovington. A ţinut aici o conferinţă de presă comună cu Sunak, apoi a părăsit Marea Britanie şi a zburat spre Franţa.

CITEȘTE ȘI Zelenski: „În Marea Britanie, Regele este pilot al forţelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forţelor aeriene este un Rege”

ZELENSKI: FRANŢA ŞI GERMANIA POT SCHIMBA JOCUL

La Paris, preşedintele ucrainean a fost întâmpinat pe aeroport de ministrul apărării, apoi a ajuns la Palatul Elysee unde îl aşteptau preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz. Ambii i-au promis sprijin neîntrerupt pentru Ucraina înainte de a avea o discuţie, la cină, despre nevoile de război ale Kievului.

"Avem foarte puţin timp la dispoziţie. Vorbesc acum despre armele necesare pentru pace şi pentru a opri războiul început de Rusia", a declarat Zelenski.

"Franţa şi Germania au potenţialul de a schimba jocul şi aşa văd eu discuţiile noastre de astăzi. Cu cât mai repede vom primi arme grele cu rază lungă de acţiune şi piloţii noştri vor primi avioane moderne, cu atât mai repede se va pune capăt acestei agresiuni ruseşti", a punctat Zelenski.

În discursul ţinut în faţa parlamentarilor britanici, Zelenski avusese o pledoarie similară pentru avioane de luptă, pe care le-a numit "aripi pentru libertate".

CITEȘTE ȘI ”Avem libertate, daţi-ne aripi s-o apărăm”, cere Zelenski Occidentului, în faţa parlamentarilor britanici, la Westminster Hall

Până acum, ţările occidentale au evitat să furnizeze Ucrainei avioane sau arme ce pot lovi adânc în teritoriul Rusiei.

Iar în faţa presei, cei doi lideri europeni au temporizat chestiunea avioanelor, un nou pas în sprijinirea Kievului faţă de care premierul britanic Rishi Sunak părea să deschidă prudent calea, mai devreme, la Londra.

SUNAK: TOATE OPŢIUNILE SUNT PE MASĂ

La conferinţa de presă comună cu Zelenski, premierul Sunak a declarat că "nimic nu este exclus" în ceea ce priveşte furnizarea de avioane Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei.

"Primul pas pentru a putea furniza avioane avansate este de a avea soldaţi sau aviatori care să fie capabili să le folosească. Acesta este un proces care necesită ceva timp. Am început acest proces astăzi", a declarat Sunak, anunţând extinderea programului de pregătire pe care Londra îl oferă soldaţilor ucraineni..

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a reacţionat la aceste declaraţii şi a avertizat Londra în privinţa trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, spunând că o astfel de acţiune ar avea consecinţe pentru întreaga lume.

CITEȘTE ȘI Rusia avertizează Londra în privinţa trimiterii de avioane de luptă în Ucraina: Vor fi consecinţe militare şi politice pentru întreaga lume

Marea Britanie a anunţat că intenţionează să extindă un program de pregătire a armatei ucrainene pentru a se asigura că şi piloţii Kievului pot stăpâni avioane sofisticate, construite la standardele NATO.

Anunţul nu a oferit niciun termen, iar Londra nu s-a angajat să furnizeze Kievului avioane, dar a semnalat o schimbare ce ar putea încuraja şi alte ţări să trimită avioane.

Între timp, Londra a anunţat că adaugă noi nume pe lista sa neagră a sancţiunilor împotriva Rusiei, dar şi planuri pentru mai multe echipamente militare furnizate Kievului, inclusiv arme - nespecificate - cu rază de acţiune mai lungă.

Iar în timp ce Zelenski îşi încheia discursul în Parlamentul de la Londra, în capitala Ucrainei, Kiev, au răsunat sirenele de raid aerian, notează Reuters.

ZELENSKI: MACRON S-A SCHIMBAT DE LA DECLARAŢIILE DESPRE RUSIA

VolodImIr ZelenskI consideră că Emmanuel Macron s-a "schimbat cu adevărat" de la unele declaraţii făcute anul trecut, când preşedintele francez a spus că Rusia nu trebuie să fie "umilită".

"Cred că s-a schimbat. Şi că de data aceasta s-a schimbat cu adevărat", a declarat preşedintele ucrainean într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro şi publicaţiei germane Der Spiegel, publicat miercuri pe site-ul cotidianului francez.

"La urma urmei, el a fost cel care a deschis uşa pentru livrările de tancuri. De asemenea, a sprijinit cererea de aderare a Ucrainei la UE. Cred că a fost un semnal real", a adăugat Volodimir Zelenski,

Interviul a fost realizat la Kiev înainte de mini-turneul său care l-a adus şi la Paris.

Franţa a anunţat în ianuarie că trimite în Ucraina vehicule blindate de luptă AMX-10 RC. De atunci, după săptămâni de discuţii intense, Statele Unite şi Germania au decis să furnizeze Kievului tancuri grele de luptă, Abrams şi, respectiv, Leopard.

Kievul îşi îndeamnă acum aliaţii occidentali să îi furnizeze avioane de luptă moderne, precum şi arme şi muniţii suplimentare.

CE SPUNE CANCELARUL SCHOLZ

Turneul lui Zelenski în Europa, care va include, de asemenea, o întâlnire cu liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, joi, la Bruxelles, urmează unei vizite-surpriză la Washington, în decembrie.

Înainte de a se deplasa la Paris şi apoi la Bruxelles, cancelarul german Olaf Scholz a declarat în faţa Bundestagului că se aşteaptă la un sprijin puternic pentru Ucraina de la summitul UE din această săptămână şi la o nouă rundă de sancţiuni europene împotriva Rusiei, cu atât mai mult cu cât se apropie data invaziei ruse, 24 februarie.

"Este un semnal puternic faptul că preşedintele participă personal la această primă reuniune din acest an a şefilor de stat şi de guvern din UE, un semnal de solidaritate europeană", a declarat Olaf Scholz.

Ministrul său al apărării, Boris Pistorius, a declarat că aliaţii occidentali ar putea livra Ucrainei un prim batalion de tancuri de luptă Leopard 2 în primele luni ale acestui an, posibil sfârşitul lui aprilie. La rândul său, Sunak a declarat că tancurile britanice Challenger ar putea ajunge în Ucraina în martie.

Olaf Scholf, care a fost de acord să furnizeze tancuri grele doar după o lungă rezistenţă, a dat asigurări că aceasta a fost "cea mai raţională alegere astăzi".

Cancelarul s-a limitat la a-l asigura pe Zelenski că aliaţii îi vor sprijini ţara, în special din punct de vedere militar, "atât timp cât va fi necesar".

El a promis că va continua "efortul" de a "livra echipamente de apărare", în funcţie de "nevoile operaţionale".

CE SE ÎNTÂMPLĂ PE FRONT LA UN AN DE LA INVAZIE

Momentul este crucial pentru Ucraina, care este îngrijorată de recentele succese ale armatei ruse în Donbass şi se teme de o ofensivă majoră în următoarele săptămâni. 

După câştigurile majore ale Ucrainei în a doua jumătate a anului 2022, Rusia a recăpătat din elan, trimiţând pe front zeci de mii de trupe proaspăt mobilizate. A făcut progrese treptate în lupte necruţătoare pe timp de iarnă, pe care ambele părţi le descriu ca fiind unele dintre cele mai sângeroase de până acum.

Kievul spune că se aşteaptă ca Moscova să extindă această ofensivă cu un avânt şi mare, pe măsură ce se apropie data de 24 februarie, când Rusia şi-a lansat anul trecut "operaţiunea militară specială" pentru a combate ceea ce descrie ca fiind o ameninţare la adresa securităţii sale, din cauza legăturilor Ucrainei cu Occidentul. De atunci, Moscova susţine că a anexat patru provincii ucrainene, dar nu are controlul lor deplin, iar Kremlinul avertizează că ajutorul militar occidental va prelungi războiul.

Avioanele de vânătoare occidentale se află în fruntea listei de dorinţe a Ucrainei. Preşedintele american Joe Biden a declarat luna trecută că Washingtonul nu va trimite avioane F-16 americane în Ucraina, iar oficialii britanici au declarat că avioanele lor necesită prea multă pregătire pentru a fi utile acum. Franţa şi Polonia se numără printre ţările care au ţinut uşa deschisă posibilităţii de a trimite avioane, dar ca parte a unei decizii colective occidentale.

Se aşteaptă, de asemenea, ca Statele Unite să anunţe în zilele următoare un pachet de armament de 2 miliarde de dolari, ce ar urma să includă noi rachete ce dublează practic raza de acţiune a rachetelor trimise anul trecut. Asta ar însemna că toate liniile de aprovizionare ale Rusiei din Ucraina continentală, precum şi părţi din peninsula Crimeea, anexată de Rusia, ar fi în raza de foc.

Până acum, occidentalii au fost reticenţi în a face acest pas, de teamă să nu se ajungă la o escaladare cu Moscova. Dar tabuurile au căzut unul după altul în ultimul an, iar susţinătorii Kievului au acceptat deja în ianuarie să furnizeze tancuri grele.

"Ştim că libertatea va învinge, ştim că Rusia va pierde", a insistat liderul ucrainean la Londra. "Vă cer vouă şi lumii cuvinte simple, dar foarte importante: avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate", a spus Zelenski la Londra, înainte de a încheia cu mulţumiri "pentru deliciosul ceai englezesc" şi "avansul pentru puternicele avioane britanice".

Vorbind în faţa presei alături de preşedintele ucrainean, premierul Rishi Sunak a recunoscut că livrările de avioane "fac desigur parte din discuţii", dar a subliniat că pregătirea necesară ar putea dura până la trei ani. Zâmbind, oaspetele său a replicat că piloţii ucraineni, având în vedere experienţa lor de război, au trecut deja prin echivalentul a "doi ani şi jumătate" de pregătire. El a recunoscut însă că, pentru moment, prioritatea este de a primi blindate şi arme cu rază lungă de acţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.