Viola Amherd, şefa Biroului Federal pentru Apărare, Protecţia Populaţiei şi Sport al Confederaţiei Elveţiene, a declarat că, după Germania, Republica Cehă s-a adresat Elveţiei cu o cerere de vânzare a tancurilor Leopard 2 de fabricaţie germană. El a vorbit despre acest lucru în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune SRF, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Da, avem o cerere din partea Germaniei, dar între timp avem şi o cerere din partea Cehiei. Vrem să păstrăm o anumită rezervă pentru a garanta securitatea ţării noastre. De asemenea, va exista un anumit număr de tancuri de care nu avem nevoie şi care pot fi livrate dacă parlamentul decide să le scoată din uz", a declarat Amherd Lorenz Frischknecht, fost purtător de cuvânt al Ministerului elveţian al Apărării. 

Berlinul a cerut producătorului german de armament Rheinmetall să i se permită să achiziţioneze vechile tancuri elveţiene Leopard, garantând că acestea nu vor fi transferate în Ucraina, a declarat vineri Ministerul elveţian al Apărării.
 
Într-o scrisoare datată 23 februarie, miniştrii germani ai apărării şi economiei i-au cerut ministrului elveţian al apărării, Viola Amherd, să "aprobe" achiziţionarea de către Rheinmetall a vechilor tancuri de luptă Leopard 2 nefolosite, a declarat ministerul apărării pentru AFP, confirmând un raport al ziarului elveţian Blick.
 
Deoarece tradiţia strictă a neutralităţii militare a Elveţiei interzice orice reexport de armament fabricat în Elveţia către ţări aflate în război, Berlinul a promis că tancurile nu vor fi trimise mai departe în Ucraina, a precizat ministerul.
 
Acesta afirmase că poate "garanta" că tancurile vor rămâne în interiorul graniţelor Germaniei sau ale partenerilor săi din NATO şi UE, adăugând că acestea sunt necesare pentru a umple golurile după propriile sale exporturi de tancuri către Ucraina şi pentru a furniza piese de schimb.
 
Armata elveţiană numără 134 de tancuri Leopard 2 în serviciu, dar de ani de zile depozitează alte 96 de astfel de tancuri, care, deşi sunt testate în mod regulat, nu au fost modernizate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.