Proiectul de lege al preşedintelui american Donald Trump privind reducerea impozitelor, care a fost blocat timp de câteva zile din cauza disputelor interne din Partidul Republican în legătură cu reducerea cheltuielilor, a fost aprobat duminică de o comisie importantă a Congresului, ceea ce reprezintă o victorie preţioasă pentru Trump şi pentru preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul unei şedinţe neobişnuite, duminică seara, patru conservatori republicani intransigenţi din Comisia Bugetară a Camerei Reprezentanţilor, care blocaseră vineri proiectul de lege, au permis continuarea procedurii, după ce au insistat pentru reduceri mai mari ale cheltuielilor în cadrul unor discuţii cu uşile închise cu liderii republicani şi oficialii de la Casa Albă.

„Am făcut progrese în acest weekend, dar nu am ajuns nici pe departe suficient de departe”, a declarat reporterilor reprezentantul Chip Roy, unul dintre cei patru conservatori, după ce comisia a aprobat proiectul de lege.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Un eventual vot pentru adoptarea proiectului de lege în Camera Reprezentanţilor ar putea avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.

Analiştii independenţi spun că proiectul de lege ar adăuga între 3 şi 5 trilioane de dolari la datoria naţională de 36,2 trilioane de dolari în următorul deceniu. Moody's a invocat creşterea datoriei, care, potrivit agenţiei, ar urma să atingă 134% din PIB până în 2035, pentru decizia sa de vineri de a retrograda ratingul de credit al SUA.

Măsura ar prelungi reducerile fiscale introduse de Trump în 2017, principala realizare legislativă a primului său mandat, ar reduce impozitele pe anumite bacşişuri şi venituri din ore suplimentare – ambele promisiuni electorale –, ar stimula cheltuielile pentru apărare şi ar aloca mai multe fonduri pentru măsurile de combatere a imigraţiei ilegale şi de securizare a frontierelor.

Aripa dură a republicanilor doreşte reduceri mai mari ale programului de asistenţă medicală Medicaid pentru americanii cu venituri mici şi abrogarea completă a facilităţilor fiscale ecologice introduse de democraţi.

Aprobarea comisiei bugetare trimite proiectul către Comisia pentru regulament a Camerei Reprezentanţilor, care va examina amendamentele pentru modificarea legislaţiei în timp ce se pregăteşte pentru votul în plen.

Johnson face presiuni pentru a obţine aprobarea Camerei Reprezentanţilor înainte de sărbătoarea Memorial Day din 26 mai.

MEDICAID, MĂRUL DISCORDIEI

Un alt membru al aripii dure, reprezentantul Ralph Norman, a declarat că liderii republicani negociază modificări ale cerinţelor propuse pentru Medicaid. El doreşte o reducere mai mare a sprijinului medical federal pentru beneficiarii apţi de muncă.

Republicanii lui Trump deţin o majoritate de 220 de voturi la 213 în Camera Reprezentanţilor şi sunt divizaţi cu privire la amploarea reducerilor de cheltuieli necesare pentru a compensa costul reducerilor fiscale.

Modificările pe scară largă ale programului Medicaid şi ale sprijinului pentru persoanele sărace au fost contestate de republicanii moderaţi din Camera Reprezentanţilor şi de unii senatori republicani, care susţin că acestea i-ar afecta tocmai alegătorii care l-au votat pe Trump în noiembrie şi de al căror sprijin vor avea nevoie în 2026, când controlul asupra Congresului va fi din nou în joc.

Reducerile prevăzute în proiectul de lege ar exclude 8,6 milioane de persoane din programul Medicaid, programul federal-statal destinat americanilor cu venituri mici.

Însă susţinătorii liniei dure insistă că pericolul pentru poziţia fiscală a SUA este mai grav. „Am fost retrogradaţi de trei ori. Avem probleme cu banii în această ţară – datoria”, a spus Norman.

SCĂDEREA RATINGULUI ŞI CONSECINŢELE SALE

Duminică, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a respins acţiunea de retrogradare a ratingului de către Moody's într-o serie de interviuri televizate, afirmând că proiectul de lege va stimula creşterea economică, care va depăşi datoria naţională.

Experţii economici avertizează, însă, că scăderea ratingului de către ultima dintre cele trei mari agenţii de rating este un semn clar că SUA are o datorie prea mare şi că ar trebui să determine legislatorii să crească veniturile sau să reducă cheltuielile.

În 2017, republicanii din Congres au susţinut că reducerile fiscale se vor amortiza prin stimularea creşterii economice. Însă Biroul Bugetar al Congresului, care este independent, estimează că aceste modificări au crescut deficitul federal cu puţin sub 1,9 trilioane de dolari în zece ani, fie şi luând în calcul efectele economice pozitive.

Retrogradarea Moody's, care survine pe fondul incertitudinii economice legate de tarifele impuse de Trump, care au deja tulburat pieţele globale, ar putea agita şi mai mult investitorii la redeschiderea Wall Street-ului, luni.

Trump şi administraţia sa s-au angajat să echilibreze bugetul de la preluarea mandatului de către preşedintele republican în ianuarie.

Însă încercările sale de a reduce cheltuielile guvernamentale prin intermediul Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală al lui Elon Musk sunt departe de a-şi atinge obiectivele. De asemenea, rămâne neclar ce venituri ar putea fi obţinute din tarife, în condiţiile în care Trump oscilează între impunerea unor taxe mai mari şi reducerea lor prin acorduri bilaterale.

Johnson a declarat că scăderea ratingului demonstrează necesitatea legii fiscale.

„Moody's nu greşeşte”, a spus Johnson. „Vorbim despre reduceri istorice ale cheltuielilor. Adică, acest lucru va contribui la schimbarea traiectoriei economiei americane”, a declaat el.

Legiuitorii se confruntă cu un termen limită mult mai dificil la sfârşitul verii, când vor trebui să abordeze problema plafonului datoriei SUA sau să declanşeze o incapacitate de plată potenţial catastrofală.

Senatorul democrat american Chris Murphy din Connecticut a declarat că reducerea ratingului de credit înseamnă probleme pentru americani. „Este o problemă gravă. Înseamnă că probabil ne îndreptăm spre o recesiune”, a declarat Murphy la emisiunea „Meet the Press” a postului NBC. „Probabil că asta înseamnă rate ale dobânzii mai mari pentru oricine încearcă să înceapă o afacere sau să cumpere o casă. Aceşti oameni conduc economia în mod iresponsabil”, a acuzat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.