Înfruntarea dură în Venezuela între opozantul Juan Guaido şi preşedintele Nicolas Maduro continuă vineri sub forma insolită a unui duel de concerte - unul prin care se cere intrarea unor ajutoare umanitare în ţară, celălalt denunţând o agresiune a Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două evenimente vor avea loc la frontiera columbiană, la aproximativ 300 de metri distanţă unul de altul, de o parte şi de alta a Podului Tienditas care leagă Cucuta, în Columbia, şi Urena, în statul venezuelean Tachira (vest) şi care este blocat de două săptămâni de militari venezueleni.

”Venezuela Aid Live”, concertul organizat de miliardarul britanic Richard Branson, speră să aibă 250.000 de spectatori şi să încaseze 100 de milioane de dolari prin donaţii din partea populaţiei venezuelene.

La Cucuta s-a depozitat, de la 7 februarie, grosul ajutorului umanitar american stocat la intrarea în ţară, pe care opozantul Juan Guaido a promis să-l inroducă în ţară sâmbătă, în pofida refuzului Guvernului, care vede în el premisele unei intervenţii militare a Statelor Unite.

Între starurile internaţionale aşteptate se află spaniolii Alejandro Sanz şi Miguel Bose, dominicanul Juan Luis Guerra, columbienii Carlos Vives şi Juanes, portoricanul Luis Fonsi şi mai multe celebrităţi venezuelene.

Preşedintele columbian Ivan Duque şi omologii săi chilian şi paraguayan urmează să fie prezenţi la eveniment, unde 1.500 de poliţişti şi militari urmează să fie desfăşuraţi pentru a asigura securitatea.

"Hands off Venezuela" (”Ia mâna de pe Venezuela”), contraconcertul organizat de partea venezueleană a frontierei, începând de vineri şi până duminică, de către Guvern nu-şi divulgase capetele de afiş încă.

Însă grupuri de muncitori au început să instaleze o vastă scenă, a constatat AFP.

”Artiştii care vor da spectacol în Columbia trebuie să ştie că ei comit o crimă, ei îşi dau aprobarea unei intervenţii militare”, a avertizat Nicolas Maduro.

PROVOCĂRI

După o suspendare a legăturilor maritime şi aeriene cu insula olandeză Curaçao - alt punct de depozitare a ajutoarelor -, şeful statului a ordonat joi să se închidă ”până la noi ordine” frontiera terestră cu Brazilia, unde urmează să fie de asemenea depozitate ajutoare.

El a ameninţat, de asemenea, cu închiderea frontierei cu Columbia, în faţa ”provocărilor” şi ”agresiunilor” Bogotei şi Washingtonului.

”Singura agresiune contra Venezuelei este cea a regimului ilegitim al lui Maduro împotriva dreptului venezuelenilor la libertate şi democraţie”, i-a replicat ministrul columbian de Externe Carlos Holmes Trujillo.

În pofida închiderii frontierei cu Brazilia, un purtător de cuvânt al preşedintelui brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro a îndepărtat orice risc al unor ”fricţiuni” la frontiera cu Venezuela.

La rândul său, Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de aproximativ 50 de ţări, a plecat din capitală împreună cu susţinători pentru a ajunge cu maşina la frontiera columbiană, unde speră să introducă în ţară ajutorul umanitar - cu ajutorul unor ”caravane” de voluntari.

Evitând presa, liderul opoziţiei, care a plecat cu un convoi de camionete cu geamuri fumurii, nu şi-a făcut joi vreo apariţie publică.

Urmărit de AFP şi alte publicaţii, convoiul s-a împărţit în două pe parcurs şi era imposibil să se confirme în ce vehicul se afla Guaido. Alt convoi de autocare, care transporta deputaţi din cadrul opoziţiei, a plecat, de asemenea, la drum, joi.

Singura intervenţie a lui Gauido a fost anunţarea pe Twitter a sosirii joi după-amiaza a unui transport de alimente şi de medicamente provenind de la Miami şi trimiterea de către Chile a unor produse de primă necesitate la Cucuta.

Tânărul opozant, în vârstă de 35 de ani, care a ales în vederea introducerii în ţară data simbolică de 23 februarie - la exact o lună după ce s-a proclamat preşedinte interimar al ţării -, a declarat că ajutoarele vor intra ”orice-ar fi”.

El a îndemnat neîncetat - însă în zadar - militarii să i se alăture.

11 DIPLOMAŢI VENEZUELENI ÎN SUA ÎL SUSŢIN PE GUAIDO

Generalul Hugo Carvajal, fostul director al serviciilor militare de informaţii pe vremea lui Hugo Chavez (1999-2013), căutat de Statele Unite în legătură cu un trafic de droguri, l-a recunoscut pe Juan Guaido şi a îndemnat armata să rupă cu Maduro.

De asemenea, 11 dintre cei 56 de reprezentanţi diplomatici venezueleni în Statele Unite au dezertat de când Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar, a anunţat opoziţia, porivit Reuters

Conturile bancare ale reprezentanţelor diplomatice şi consulare au fost blocate, a anunţat joi, în faţa presei, Gustavo Marcano, un consilier a lui Carlos Vecchio, emisarul opoziţiei venezuelene la Washington. 

El a apreciat că reţeaua diplomatică aflată în serviciul lui Maduro în Statele Unite nu mai funcţionează.

Marcano a mai anunţat că opoziţia venezueleană acţionează în vederea înlocuirii serviciilor consulare

Carlos Vecchio a precizat că diplomaţii care au dezertat vor continua să lucreze pentru Guvernul interimar pe care intenţionează să-l înfiinţeze Guaido.

Nicolas Maduro acuză administraţia Trump că încearcă să-l răstoarne de la putere. Trump a fost primul lider străin care l-a recunoscut pe Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.