Dublinul respinge negocieri bilaterale cu Londra, iar Acordul din Vinerea Mare încheiat în 1998 cu privire la Irlanda de Nord nu este renegociabil, a declarat luni ministrul iraldez însărcinat cu Afaceri Europene Helen McEntee, cu doar câteva ore înainte ca premierul britanic Theresa May să-şi prezinte în Parlamet ”planul B” cu privire la Brexit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

The Sunday Times a dezvăluit în weekend că premierul vrea să încheie cu Dublinul un tratat care să-i permită să scoată problema ”plasei de siguranţă” (”backstop”) din acordul Brexitului, unul dintre principalele motive ale respingerii acordului divorţului în Camera Comunelor, săptămâna trecută.

Un membru al micului partid unuinist nord-iralndez DUP, care susţine în Parlament Guvernul May, a apreciat, luni, că negocieri directe între formaţiunea sa şi Guvernul irlandez ar fi utile.

”Ceea ce nu putem face şi nu vom face, pentru că nu am făcut acest lucru de-a lungul întregului proces, este să ne angajăm în negocieri bilaterale cu DUP sau orice alt partid din Irlanda de Nord sau Regatul Unit. Este vorba despre negocieri între Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit”, a declarat la radioteleviziunea irlandeză RTE Helen McEntee.

Theresa May urmează să-şi expună luni, de la ora locală 15.30 (17.30, ora României), în Camera Deputaţilor, ”planul B”, care urmează să se pronunţe asupra acestuia - prin vot - la 29 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.