În total 27 de persoane sunt judecate - începând de luni, în Panama, un proces care urma să înceapă în 2021, amânat în mai multe rânduri din diverse motive - în scandalul ”Panama Papers”, care a dezvăluit în 2016 că personalităţi din întreaga lume au făcut evaziune fiscală şi spălare de bani prin intermediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, iar între persoanele judecate se află fondatorii cabinetului, Jürgen Mossack şi Ramon Fonseca Mora, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este prevăzută audierea a 27 de acuzaţi cu privire la presupusa comitere a infracţiunii de spălare de bani”, a anunţat într-un comunicat puterea judiciară.

Audierile - într-un tribunal penal - urmează să continue până la 26 aprilie, precizează aceasta.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

 

Procesul a fost prevăzut iniţial în 2021, însă a fost amânat de mai multe ori, din diverse motive.

Faptele examinate ale Mossack Fonseca au fost dezvăluite în 2016 într-o anchetă - cunoscută sub numele de Panama Papers - a Consoriţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (CIJI).

În baza dulvulgării a 11,5 milioane de documente de la Mossack Fonseca, ancheta a arătat că şefi de stat şi de guverne, oficiali politici de prim-plan şi personalităţi din finanţe, sport şi lumea artistică au ascuns fiscului proprietăţi, întreprinderi, capitaluri şi profituri.

Între personalităţile menţionate în aceste documente se află, între mulţi alţii, foşti şefi de Guvern ai Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson, Pakistanului Nawaz Sharif şi Regatului Unit David Cameron, fostul preşedinte argentinian Mauricio Macri, sau starul fotbalului Lionel Messi ori cineastul spaniol Pedro Almodovar.

LISTĂ NEAGRĂ A PARADISURILOR FISCALE

Scandalul a antrenat închiderea cabinetului Mossack Fonseca, iar imaginea acestei ţări mici din America Centrală a fost grav afectată.

Panama se află pe o listă neagră a paradisurilor fiscale întocmită de către Uniunea Europeană (UE).

Anumite dispoziţii ale legislaţiei din Panama împotriva spălării de bani nu erau adoptate atunci când a izbucnit scandalul, ceea ce ar putea îngreună eventuale condamnări.

În Panama, delictul evaziunii fiscale se depseşte abia din 2019 şi cu privire la sume de peste 300.000 de dolari pe an.

Anterior, evaziunea fiscală nu era considerată un delict, ci o simplă infracţiune administrativă.

În iunie 2023, s-a cerut condamnare la o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare a fondatorilor cabinetului de avocatură în scandalul ”Lava Jato” cu privire la spălare de bani în legătură cu întreprinderi braziliene în sectorul construcţiilor, între care gigantul Odebrecht.

Verdictul încă nu a fost pronunţat în acest scandal, care este separat de Panama Papers.

Acesta a arătat că întreprinderi braziliene, inclusv Odebrecht, au dat mită mai multor ţări din America Latină pentru a obţine licitaţii publice în perioada 2005-2014.

În afară de cei doi avocaţi, în dosar sunt judecate aşte 25 de persoane.

Toţi inculpaţii s-au declarat nevinovaţi.

Ramon Fonseca Mora a respins acuzaţiile formulate împotriva sa drept ”ridicole”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.