Două petroliere care navigau sub pavilionul Greciei, confiscate în mai de către gardienii revoluţiei, au fost eliberate şi au părăsit Iranul, a anunţat Ministerul grec al Marinei Comerciale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma unor negocieri de mai multe luni cu Iranul, petrolierele Prudent Warrior şi Delta Poseidon, confiscate de la 27 mai, au părăsit” această ţară, a anunţat miercuri ministerul într-un comunicat.

Majoritatea celor 50 de marinari ai celor două echipaje au părăsit petrolierele şi au fost înlocuiţi în urmă cu câteva săptămâni.

”Azi este o zi foarte plăcută pentru noi, marinarii, pentru Grecia, pentru că un caz deosebit de neplăcut şi complicat s-a încheiat”, şi-a exprimat satisfacţia, citat în comunicat, ministrul grec al marinei Comerciale Giannis Plakiotakis.

Confiscarea celor două petroliere a avut loc în urma confiscării, în aprilie, a petrolului de interes iranian de la bordul petrolierului Lana, care se afla într-un port grec.

Această confiscare a fost decisă în urma unei cereri judiciare a Statelor Unite adresată autorităţilor greceşti.

Încărcătura a fost restituită, până la urmă, petrolierului Lana, care navighează sub pavilionul Iranului.

La confiscarea navelor, în mai, Gardienii Revoluţiei anunţau că au reţinut două petroliere greceşti la Golful Persic ”din cauza încălcărilor pe care le-au comis”.

Atena a denunţat la acea vreme acest act ”asimilabil pirateriei” şi a informat Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Maritimă Internaţională cu privire la incident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.