Două persoane au fost ucise cu lovituri de cuţit, joi, într-o moschee la Malmesbury, în sud-vestul Africii de Sud, de către un bărbat care a fost împuşcat de poliţie, la o lună după un atac similar în alt loc de cult musulman din ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia, alertată de credincioşi, a intervenit în această moschee în oraşul situat la aproximativ 60 de kilometri nord de megalopolisul turistic Cape Town.

Poliţiştii au găsit corpurile a două persoane rănite mortal cu arma albă.

”Suspectul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, înarmat cu un cuţit, a atacat poliţia care încerca să-l convingă să se predea”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei de la nivelul provinciei, Noliyoso Rwexana.

”El a ignorat această cerere, a încercat să atace poliţia şi a fost împuşcat”, a spus ea.

Suspectul a rănit alte două persoane, care au fost spitalizate, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Niciun detaliu nu era disponibil imediat cu privire la motivaţiile presupusului autor al faptelor.

El ar fi, potrivit presei locale, de naţionalitate somaleză, însă poliţia a refuzat să comenteze imediat această informaţie.

Efective importante de poliţie au fost desfăşurate la locul atacului, izolat. Doar un corp acoperit cu o până albă zăcea pe un câmp, în apropiere de moschee, a constatat un fotograf AFP la faţa locului.

O organizaţie musulmană sud-africană, Muslim Judicial Council, s-a declarat ”profund şocată” de acest atac.

”Noi nu avem detalii despre ceea ce s-a întâmplat, dar ne îndemnăm comunitatea să nu tragă concluzii atât timp cât faptele nu sunt stabilite clar”, a adăugat acest ONG într-un mesaj postat pe Twitter.

Acest atac are loc la o lună după un atac similar într-o moschee şiită la Verulam, în nordul Durban (nord-est), unde trei persoane neidentificate armate cu cuţite au tăiat la gât un bărbat şi au înjunghiat alţi doi.

Cei trei atacatori sunt în continuare fugari.

Mobilul acestui atac precedent nu a fost clarificat până în prezent, dar, potrivit poliţiei, el poartă ”semne de extremism”.

Un reprezentant al comunităţii musulmane în Africa de Sud, Moulana Aftab Haider, declara atunci că atacul purta ”caracteristici ale unei organizaţii teroriste ca (gruparea) Statul Islamic (SI)”.

Comunitatea şiită sud-africană este victima, de aproximativ opt luni, a unui ”campanii pline de ură, la radio şi pe reţele de socializare”, a adăugat el.

La câteva zile după drama de la Verulam, poliţia a găsit un dispozitiv exploziv în aceeaşi moschee.

Africa de Sud, care numără 1,5% musulmani între cei 53 de milioane de locuitori, se poate prevala de o istorie de mare toleranţă faţă în domeniul religiei.

Ţara a fost ocolită, până în prezent, de atentate jihadiste, spre deosebire de alte ţări africane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.