O femeie a rănit marţi prin împuşcare trei persoane - dintre care una foarte grav - la sediul YouTube în apropiere de San Francisco, semănând panica în rândul salariaţilor, după care s-a sinucis la faţa locului potrivit poliţiei, care evocă un conflict personal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacuri armate au loc frecvent în Statele Unite, însă ele sunt comise foarte rar de femei.

Numeroşi martori au descris scene haotice în rândul persoanelor prezente în clădire, situată la San Bruno, la aproximativ 20 de kilometri sud de San Francisco, în centrul Silicon Valley, unde se află sediile centrale a numeroase grupuri tehnologice.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Spitalului Zuckerberg General din San Francisco, care a primit cei trei răniţi prin împuşcare, este vorba despre două femei, în vârstă de 32 şi 26 de ani - prima într-o stare ”gravă”, iar a doua într-o stare mai puţin gravă.

Un bărbat în vârstă de 36 de ani se află însă într-o stare ”critică”.

Un semn al panicii care i-a cuprins pe salariaţi în timpul atacului este faptul că o a patra persoană s-a rănit la gleznă fugind de la faţa locului, a precizat poliţia.

Forţele de ordine au sosit la locul dramei către ora locală 12.48 (22.49, ora României), la două minute după primul apel telefonic prin care s-a anunţat că se trăgeau focuri de armă la sediul platformei video YouTube, o filială Google, care găzduieşte peste 1.000 de salariaţi.

RĂNITĂ LA PICIOR

După ce a sosit, poliţia a descoperit cadavrul unei femei ”prezentând răni (provocate de) gloanţe pe care pare că şi le-a provocat singură” şi care pare să fie autoarea atacului.

Potrivit poliţiştilor, presupusa atacatoare, care a folosit o armă de mână, ”cunoştea pe cineva”, ceea ce privilegiază pista unui diferend de ordin privat sau familial, chiar dacă motivaţiile rămân de stabilit.

Potrivit mai multor mărturii se pare că ea părea să vizeze pe cineva anume.

Imagini aeriene filmate de posturi americane de televiziune surprind scaune şi mese răstrunate într-o curte interioară a clădirii, în care salariaţii obişnuiesc să-şi petreacă pauza de masă. Jurnalişti AFP prezenţi la faţa locului au văzut numeroşi poliţiţti şi vehicule de salvare înconjurând clădirea.

Un cadru YouTube, Todd Sherman, a declarat pe Twitter că a văzut ”picături de sânge pe jos şi pe scări”. Un martor, care se afla în apropierea sediului YouTube, a declarat pentru CBS că a ”văzut o femeie rănită la picior”.

Alt angajat YouTube, care a dorit să rămână anonim, a vorbit la CNN despre oameni care ”au început brusc să fugă şi să ţipe”.

În alte imagini apar salariaţi ieşind din clădire cu mâinile sus, supravegheaţi de poliţie, o scenă care a devenit aproape obişnuită în Statele Unite - atât de frecente sunt atacurile armate.

Atacurile armate comise de femei sunt, în schimb, foarte rare, potrivit unui studiu FBI cu privire la 160 de evenimente din perioada 2000-2013, implicând unul sau mai mulţi atacatori pe domeniul public, în magazine, locuri de muncă sau instituţii şcolare.

Numai în şase cazuri persoana care a deschis focul era o femeie - reprezentând o proporţie de 3,8%.

Conducători de la YouTube au reacţionat după dramă. CEO-ul Sundar Pichai a evocat o ”tragedie inimaginabilă” într-un mesaj către salariaţi difuzat de grup.

”Nu există cuvinte să descriem cât de oribil a fost să avem un atacator @YouTube astăzi”, a scris pe Twitter, la scurt timp după aceea, directoarea generală YouTube Susan Wojcicki.

”Ne gândim şi ne rugăm pentru toate persoanele implicate”, a scris pe Twitter preşedintele american Donald Trump.

Acest nou atac armat are loc în contextul în care eterna dezbatere pe tema armelor de foc în Statele Unite dezbină şi mai puternic opinia publică după masacrul într-un liceul din Parkland, în Florida, de Valentine's Day soldat cu 17 morţi.

Această tragedie a determinat luna trecută YouTube să-şi intensifice căutarea unor postări video care promovează arme de foc pe platforma sa.

Peste 1,5 milioane de persoane au participat pe 24 martie, în Statele Unite, la ”Marşul pentru vieţile noastre”, derând un control mai mare al armelor de foc. Aceste adunări sunt cele mai importante din ţară din ultimele aproape două decenii.

Organizatorii acestui ”March for our lives” au scris pe Twitter, după atacul armat de marţi, ”Inimile noastre sunt cu voi, @YouTube”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.