O rachetă a căzut în noaptea de duminică spre luni în apropiere de aerportul din Bagdad, unde se află militari americani, al doilea atac de acest tip în 24 de ore vizând interese americane, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate irakiene pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste tiruri sunt atribuite de obicei unor combatanţi proiranieni, însă nu au fost revendicate niciodată de către facţiuni cunoscute.

Ele s-au reluat după ce Bagdadul a fost zguduit duminică de numeroase explozii puternice. Este vorba despre teste cu C-RAM - un dispozitiv conceput în vederea interceptării unor rachete -, instalate în apropierea Ambasadei Statelor Unite la Bagdad, vizată cu o noapte înainte de o rachetă, potrivit unui militar irakan de rang înalt.

Rampe de lansare şi rachete dirijate către o bază în care se află militari americani, la nord de Bagdad, au avut loc în timp ce ambasada era atacată.

Aceste noi atacuri sunt percepute ca o sfidare a Guvernului lui Mustafa al-Kazimi, considerat un apropiat al Washingtonului, marele inamic al Teheranului, şi par să avertizeze Statele Unite odată cu apropierea unei vizite în Statele Unite a premierului irakian.

Autorităţile irakiene au obţinut însă o primă victorie în noaptea de 25 spre 26 iunie, când unităţi de elită au arestat 14 bărbaţi, membri ai Brigăzilor Hezbollah, cea mai radicală facţiune proiraniană din ţară, în posedia mai multor rampe de lansare a unor rachete.

Însă patru zile mai târziu, ei au fost eliberaţide către un judecător, din ”lipsă de probe”, cu excepţia unui singur bărbat, ”incriminat direct”, potrivit unui oficial guvernamental.

Autorităţile consideră că efectuarea unei asemenea operaţiuni este în sine un succes, în contextul în care 35 de atacuri cu rachetă au vizat diplomaţi sau militari americani - unele soldate cu morţi - nu au condus vreodată la arestări sau percheziţii în mandatul Guvernului anterior al lui Adel Abdel Mahdi.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a salutat atunci ”un pas în direcţia bună”, pe care l-a ”aplaudat”.

Însă proiranienii, în frunte cu Brigăzile Hazbollah, îşi menţin poziţia antiamericană, în contextul în care americanii sunt consideraţide aceste facţiuni drept ”ocupanţi” ai Irakului.

În cele patru zile în care oamenii lor s-au aflat în detenţie, Brigăzile Hazbollah şi-au multiplicat ameninţările şi l-au atacat mai ales pe Mustafa al-Kazimi, pe care-l acuză de luni de zile de faptul că este un ”complice” în asasinarea în ianuarie de către Washington a generalului iranian Qassem Soleimani şi a ”locotentului” irakian al acestuia la aeroportul din Bagdad.

Brigăzile Hezbollah au ameninţat cu proceduri judiciare cu privire la ”răpirea” oamenilor săi, iar într-o demonstraţie de forţă care a făcut tururl reţelelor de socializare membri ai acestei facţiuni au călcat în picioare fotografii cu Mustafa al-Kazimi şi au ars steaguri americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.